Jump to content

A hangyák repülő rokonai

2016. 05. 05. 07:00

A tavasszal kitágul a világ. A zord, hideg napokat felváltja a napfénnyel teli napok. A természet újra kivirul. A méhek és a darazsak is kirajzanak, és keményen dolgoznak.

Ha a gyerekek közelében elzümmög egy méh vagy egy darázs, könnyen összetévesztik, hogy melyikről van szó. Mindkettő a hártyásszárnyúak közé tartozik és valóban sok hasonlóság van köztük. Az ősibb faj azonban a darázs, a méhek ősei darazsak voltak. Ezek a szőrtelen lárvaként húst fogyasztanak, ám kifejlett korukban nektárral táplálkoznak, akárcsak a méhek. Az a különbség, hogy a méhek nemcsak hogy született vegetáriánusok, de testük szőrrel borított. Az evolúció során több darázs és méh nőstényének tojócsöve alakult át fegyverré, azaz fullánkká. Úgy ismerjük gyermekkorunktól kezdve, hogy a méhek kolóniába rendeződve élnek, pedig közöttük is akad olyan egyed, amelyik külön, egyedül él. Természetesen ez esetben szó sincs munkamegosztásról. Ugyanígy a darazsak alakíthatnak hatalmas közösséget, a kolónián belüli munkafolyamatokat megosztják egymás között. Az Európában élő legnagyobb darázsfaj a lódarázs, amely 3-4 centis.

Ha tavasszal és nyáron különösen megkörnyékeznek a darazsak, az azért lehet, mert valószínűleg édes illatot éreznek rajtad. Óvatosan próbáld meg leseperni, de ne csapkodj, mert akkor biztos megcsíp. Érdemes azonnal eltávozni a helyszínről, mert kémiai anyagokkal kommunikál társaival, és hamarosan sokan lehetnek. Ha mégis beléd mélyeszti fullánkját, akkor azt ne a végénél fog meg, mert több méreganyag kerül a szervezetedbe.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép)