Jump to content

A kevesebb néha több

2019. 01. 12. 19:00

Azt szokták ajánlani, ha az ember tele van stresszel, hogy hallgassa óceán morajlását, a bálna énekét. Mindenki számára elérhető az online változat, jobb híján.

A bálnák ugyanis énekelnek. Talán ez is ismert és egyértelmű, azt azonban kevesebben tudják, hogy az ének csak a hím bálnáknak tulajdonítható. A nőstények is adnak ki hangokat, de az inkább úgy hangzik, mint morgás, vagy nyögés. Az igazi bálna ének a hímektől ered és azonnal arra gondolunk, hogy ezzel a dallal igyekeznek a nőstényeket magukhoz csalogatni, hívni. Azóta már az is kiderült, hogy a hím bálna énekére tényleg megjelennek más bálnák körülöttük, csakhogy azok is hímek. A párhívogató ötlet tehát kilőve.

Akkor viszont párbajra hívják a többi hímet?

Annyit már tudnak a tudósok, hogy a bálnaének dallama (és valószínűleg szövege, tartalma) a hím egyedek között terjed, vagyis a fiatalabb hímek ugyanazt a "dalt dúdolják", mint az idősek. Csakhogy azok a hímek is átvehetik a dalt, akik nem a csoporthoz tartoznak, de más térség bálnája. Így aztán mindig egy kicsit több, másabb lehet a dallam.

Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy ezek a bálnaénekek nem mindig ugyanazok és ugyanolyanok. Az egyszerű dallamból indul ki, de mivel mindenki hozzátesz, elvesz, másít rajta kicsit, így egy bonyolultabbá áll össze. Amikor már túlságosan kuszává válna a dallam, megint egy egyszerűre cserélik le az éneket. Olyan, mintha már megunnák a túlságosan díszített, nehézzé és talán negatív minőségi változatú dallamot, ezért visszatérnek egy sokkal egyszerűbbhez.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)