Jump to content

Mikor és miért vedlik a hörcsög?

2013. 12. 14. 08:40

Hörcsög szőrhullás. A hörcsögök a nyár és ősz folyamán vedlenek. Ez idő tájt sok hörcsögnek vannak olyan periódusai, amikor a bunda ritka, vagy bizonyos területek kopaszak.

A hörcsög nyár és ősz folyamán vedlik. Ekkor sok hörcsögnek van olyan periódusa, amikor a bundája ritka, vagy bizonyos területek kopaszak. Hirtelen és túlzott hőmérsékletváltozás esetén jelentkező szőrhullásnál nagy, kopasz foltok alakulhatnak ki. Általában nem kell aggódni emiatt, a szőrzet többnyire néhány hét alatt kinő. Az összes hörcsög vedlik, de ez a kínai és roborovszki törpehörcsögöt általában kevésbé érinti, mint a szibériai- és dzsungáriai törpehörcsögöt és a szíriai aranyhörcsögöt.

A szoptató nőstényen gyakran alakul ki szőrveszteség a hason. Általában nem kell aggódni emiatt, mivel a szoptatás után a szőrzet visszanő. Idős hörcsögnél (általában egy éves kortól) szintén gyakori az eleinte csak a hason, hátsó lábakon és csípőtájékon jelentkező szőrhullás. A szőrhullás bőrfertőzés, allergia, atka, rüh, táplálkozási hiányosság és thyroidprobléma tünete is lehet.

Ha szőrhullást észlelünk, vizsgáljuk meg, nem találunk-e hámlást, hegeket, gyulladást vagy az irritációra utaló jeleket. Ugyancsak szükséges az állat átvizsgálása túlzott vakaródzás, a betegség bármely jele pl. súlycsökkenés, letargia, stb. esetén. Ha a hörcsög a súlycsökkenés mellett betegség bármi más jelét mutatja, el kell különíteni és azonnal állatorvoshoz fordulni tanácsért.

Az idős kornak vagy egyéb tünet hiányában a vedlésnek tulajdonítható általános szőrhulláson segíthetünk, ha naponta élesztő tablettát morzsolunk a hörcsög eleségére, a szőrnövekedés megindulásakor csökkentve a mennyiséget. Az élesztőtabletta a patikában a humán vitaminok között található. Ha nem lehet élesztőtablettát beszerezni, vitamincseppeket (állatkereskedés) adjunk az ivóvízhez, hogy segítsük a szőrzet újranövekedését.

A mezei hörcsög az emlősök osztályának a rágcsálók rendjébe, ezen belül a hörcsögfélék családjába tartozó rágcsálófaj. Közép- és Kelet-Európában gyakori fajnak számít, elsősorban az alföldeken, mezőgazdaságilag művelt területeken fordul elő.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/haziallat.hu