Jump to content

A nyúltartás fortélyai

2014. 03. 14. 15:03

Sokan vannak, akik elhatározták, hogy nyulat szeretnének tartani, de nem tudják, miként fogjanak bele a nyúltartásba. Mindenekelőtt tudomásul kell vennünk, hogy a nyulak nem igénytelen állatok. Gondozásuk hasonló időt vesz igénybe, mint egy kutya vagy macska ellátása, és ennek sajnos a költségei is hasonlóak. A nyuszik akár bő 10 évig is élhetnek, így amikor megvásároljuk őket, hosszú távú felelősségvállalásra kell felkészüljünk. Azt is át kell gondoljuk, hogy a nyulak nem mindig nyitottak a dögönyözésre, sokszor jobban értékelik a nyugalmat, és közeledésünkre agresszívan reagálhatnak. A nyulak fő takarmánya a széna, amire egyes családtagok allergiásak lehetnek, akárcsak a nyúlszőrre.

A genetikai problémák egy részének elkerülése végett célszerű egy jó tenyésztőt keresnünk, és tőle beszereznünk nyuszinkat. Ha szívünkön viseljük az elárvult vagy elhagyott állatok sorsát, választhatjuk az örökbefogadást is. Ebben az esetben állatvédő szervezetekkel érdemes felvenni a kapcsolatot. Rengeteg nyuszi vár örökbefogadóra. Nyúl vásárláskor vagy befogadásakor ügyeljünk arra, hogy a jó kondícióban lévő, érdeklődő, aktívan mozgó, egészségesnek tűnő nyulat válasszuk ki.

Nyuszinkat lehetőségeinkhez mérten tarthatjuk lakásban vagy kertben is. Lakásban való tartáshoz elsőként fel kell szerelkeznünk egy minél nagyobb ketreccel. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy önmagában a ketrec nem fog elegendő mozgásteret nyújtani kedvencünknek. Gyakran szabadon kell majd engednünk őt a lakásban, hogy mozgásigényét ki tudjuk elégíteni. Ha van rá lehetőségünk, kerítsünk el egy nagyobb területet, ahol nyuszink akár felügyelet nélkül is biztonságosan mozoghat.

A ketrecet úgy kell elkészítsük vagy kiválasszuk, hogy az állatnak legyen lehetősége kényelmesen elnyújtózva lefeküdni. Emellett fontos, hogy legyen benne elég hely az alomtálnak, játékoknak, takarmánynak, itatónak. Ideális, ha tud benne ugrani is egyet-kettőt.

A kertben tartásnál is gondoskodnunk kell ketrecről. Amennyiben nincs lehetőségünk naponta felügyelet mellett kiengedni nyuszinkat, szüksége lesz egy kifutóra is. Ennek (akárcsak a ketrecnek) nyúl- és ragadozóbiztosnak kell lennie. Illetve ügyeljünk arra, hogy a kifutóban ne legyenek mérgező növények (pl. kerti hagymás növények: krókusz, tulipán stb).

Fontos, hogy az emberi települések környékén tömegesen élő ragadozóktól (macskák, rókák, nyestek) megvédjük nyulunkat, így estére mindenképpen zárjuk be ketrecébe. Nyáron ügyeljünk arra, hogy nyuszink nehogy hőgutát kapjon, a nyulak ugyanis kifejezetten érzékenyek a melegre! A kifutó és a ketrec nagy része árnyékban legyen.

Sajnos a kedvencként tartott nyulak jórészét nagyon rosszul takarmányozzák. A nyulak takarmányának fontos jellemzői a magas rosttartalom, az alacsony fehérje tartalom és az alacsony cukortartalom.

A kisnyulak bélrendszere életük első heteiben még fejletlen, hiszen csak mostanában állt át az anyatejről a szilárd takarmányra. Az elválasztás és az új helyre való költöztetés mind-mind erős stressz hatás a nyuszi életében. Ilyenkor nehezen viselik el az új takarmányok bevezetését. Ezért meg kell vásárolnunk ugyanazt a tápot, amit a tenyésztő használt, és csak később, fokozatosan szoktassuk át nyulunkat arra a takarmányra, amit mi tervezünk etetni. A fokozatosság ebben az esetben azt jelenti, hogy 1-2 hétig a korábbi táp egyre nagyobb mennyiségét helyettesítjük az új táppal.

A legtöbb nyúl szobatisztaságra nevelhető, ami annyit tesz, hogy többnyire ugyanarra a helyre végzik el a dolgukat. Erre a célra egy műanyag dobozkát vagy eredendően nyúl wc-nek gyártott tálat érdemes használni, amit alommal (erre legjobb a fapellet) feltöltünk, és a nyuszi ezt tudja használni vécéként. A cél az, hogy a vizelet és a bélsár nagy részét ide ürítse.

A szobatisztaságra szoktatásban sokat segít, ha a ketrec más részein nem található alom, illetve, ha egy kis vizelettel illetve nyúlbogyóval szennyezett alomrészt a frissen tisztított vécébe belehelyezünk, hogy nyuszink tudja hová kell üríteni.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/exopet.hu