Jump to content

Milyen rágcsálót válasszak?

2014. 04. 30. 17:38

Melyek a legfontosabb kérdések, mielőtt kis szőrös házi kedvencet választunk magunknak? Nyugodt legyen, vagy állandóan „pörgő”? Szórakoztató vagy egy helyben gubbasztó? Kicsi? Nagy? Végig kell vennünk, mire van szüksége, mekkorára nőhet meg, mennyi időnk lesz vele foglalkozni? Simogatni, szeretgetni akarjuk, vagy szívesebben lennénk csak megfigyelők az állat mindennapjaiban? És elsősorban mennyi az a költség, amit vállalni tudunk az első beruházásnál, és később a mindennapokban?

Egy biztos, minél nagyobb egy állat, annál nagyobb területre van szüksége. Ezt tartsuk szem előtt, nézzünk körül a lakásban, hogy mekkora helyet tudunk a rendelkezésére bocsátani. Kis állat kisebb gond, nagy állat nagyobb gond. A ketrec méretével természetesen az ára is nő, ugyanez igaz magára a kis kedvencre is. Azonban az eleség és a felszerelések minőségén ne spóroljunk, a rossz minőségnek előbb utóbb úgyis rossz vége lesz, és máskor kell megfizetnünk az árát.

A nyúl vagy a patkány sok időt és törődést igényel, szeretik a gazdi társaságát, figyelméért bármire képesek. Rájuk sok-sok időt kell szánni, ha lehet minden nap. Degunknak, egerünknek pedig egyszerűen nincs türelme arra, hogy a kezünkben ücsörögjön.

A hörcsög viszont lehet, hogy zokon veszi a folyamatos zaklatást. Jobban szeret egyedül lenni, csak ritkán igényli a testi kontaktust. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy például a hörcsög és a csincsilla nappal alszik, inkább éjjel aktívak, így velük akár éjjel 2-kor is kelhetünk a futókerék nyikorgására.

Nincs mit szépíteni, az állattartás költségekkel jár! Az elején be kell ruháznunk a lakhelyére, etetőt, itatót kell neki venni, játékokat, meg kell vásárolnunk az állatkát magát, és az első adag élelmet, szénát is. Viszont ha a "nehezén" túl vagyunk, a rágcsálónkra fordítandó rendszeres kiadás már elhanyagolható költség. A számukra megfelelő eleségen, szénán és forgácson kívül nem igényelnek más költekezést.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/halywoodfood.hu