Jump to content

Terápiás céllal állatok nevelik a rabokat a váci börtönben

2014. 06. 20. 11:25

A hazai büntetés-végrehajtásban az elítéltek kötelező munkavégzésén túl számos olyan nevelési módszert alkalmaznak, amivel segíthetik a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését. Egyre több börtönben alkalmazzák az állatterápiát. Ennek köszönhetően ékszerteknős, nyúl és hörcsög is él a váci börtönben, ezzel is megpróbálva jobbá nevelni az ott raboskodó marcona nehézfiúkat. A rabok egy külön erre a célra kialakított helyiségben gondozzák a börtön háziállatait.

Dr. Végh József kriminálpszichológus szerint az idő hasznos eltöltése a fő cél, emellett fontos dolog, hogy a rabok megtanulják a gondoskodást. Az állatokkal való törődés fejleszti az együtt¬ér¬zés képességét. Van egyfajta kisugárzásuk is, ami jótékony hatással lehet egy indulatos személyiségre, így pedig az elítéltek érzelmi élete is fejlődik.

Szirmabesenyőn a fiatalkorúak bv-intézetében négy éve kezdték el a cellakutya programot, amelyben egyszerre négy-öt fogvatartott vehet részt. A fiatal rabok leendő vakvezető kutyákat oktatnak az alapvető szociális készségekre. Ennek során megtanulják az erőszakmentes aka¬rat¬ér¬vé¬nye¬sí¬tést és azt, hogy ne vegyék el a másét.

Különböző nyugat-európai országok börtöneiben már bevett dolog, hogy a rabok tengerimalacokat nevelhetnek terápiás céllal. Magyarországon a szegedi Csillag börtönben találni néhányat, a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt rabok nevelgetik-szeretgetik őket, így megismerik a kötődés érzését.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/borsonline.hu