Jump to content

Denevér, mint háziállat?!

2014. 07. 09. 10:36

Bár nem éppen ideális háziállat a denevér, de azzá vált. Bár ebben a történetben inkább, mint megmentett szerepel.

A denevér szó hallatán szinte minden ember azonnal Drakula grófra és Batman-re asszociál. Sokan irtóznak ezektől az állatoktól éjszakai életmódjuk, gyors fordulatokkal tarkított repülésük, külsejük, tűhegyes fogaik miatt.

A panel lakóház tömbjeinek illesztékeibe szívesen költöznek be a denevérek, a szellőzőlyukakat is kibérlik néha, hacsak nem rendezték már be ott fészküket a verebek. A minap a szomszédom talált egy denevér „fiókát”.

Természetesen nem fiókája születik, hanem kölyke, mert a denevér emlős, attól függetlenül, hogy szárnya van és repülni tud. A befogott apróság egy közönséges denevér (Myotis myotis) volt. A szomszéd tavaly hasonló időszakban is talált egy példányt. Akkor nem nyúltak hozzá, gondolván, hogy azzal ártanának az állatnak, ha a panellakásba bevinnék. Másnap szomorúan tapasztalták, hogy a pici denevér elpusztult.

Ebből tanulva idén megmentették a csöppséget. Dobozba helyezték, tetejét hálóval borították a szökés és szellőzés érdekében, a doboz alját forgáccsal bélelték.

Tejet lefetyelt a picike 4-5 cm nagyságú, vélhetőleg nem kifejlett példány. Napokig 3-4 óránként három csepp tejet ivott meg. Ez idő alatt kicsit megerősödött, élénkebb is lett, és mintha étvágyát már nem tudta volna a tej csillapítani. Semmi gond, van lisztkukac. Az állatokkal jól ellátott szomszédban ugyanis nem csak a denevér a „háziállat”, mert vannak hörcsögök, halak, egy kutya és két béka is. A békák is szeretik a lisztkukacokat, úgyhogy a denevér kölyöknél is megpróbálták. Bevált, így ma volt az első nap, hogy igazán denevérhez méltón viselkedett a megmentett és háziállattá vált kicsi batman.

Amint kellően felerősödik, természetesen szabadjára engedik. Ez az apró és hasznos kicsi emlős belopta magát a család szívébe. Látván a szomszédék elszántságát, állatszeretetét, nagyon nehezükre fog esni az elválás a valóban édes pici denevértől.

(Fotó:enfo.agt.bme.hu)