Jump to content

Bűzmirigy gyulladás

2014. 08. 25. 09:00

A vadászgörények végbélnyílása mellett mindkét oldalt 1-1 pézsmaszagú mirigy található, ez a bűzmirigy. Az állat indokolatlanul sosem használja.

Az ivarérettség elérésével a görény szaga megváltozik. Amikor egy nőstény görény tüzel, szaga sokkal erősebb lesz, az ivaros hímek párzási időben pedig kimondottan büdösek tudnak lenni. Ráadásul még meg is jelöl mindent a vizeletével.

A széklet ürítésekor ebből a mirigyből váladék kerül a bélsárra. Az ott hagyott végtermék azonban információval szolgál a fajtársaknak, hogy ki járt ott.

A bűzmirigy eltávolítása nem jár azonnal a kellemetlen szagok megszűnésével. Idő kell, amíg az állat szervezetéből kiürülnek a hormonok.

A bűzmirigy feltelése és gyulladása fájdalommal jár a vadászgörény számára. Néha olyan súlyos lehet ez a gyulladás, hogy a csatornákon már nem képes a váladék távozni, így a bőrön keresztül tör utat magának.

Úgy vehetjük észre, hogy állatunk bűzmirigyével gond van, ha a fenekét a földhöz dörzsöli, valamint azt a tájékot feltűnően sokat nyalogatja.

Ezt az állapotot kezelni kell, méghozzá gyulladáscsökkentővel és antibiotikummal. Súlyos esetben orvosi ellátásra szorul, és akár a bűzmirigy eltávolítása is bekövetkezhet.

A bűzmirigy eltávolítása csonkításnak minősül, csak egészségügyi probléma indokolhatja.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: csincsillasokesragcsalok.network.hu)