Jump to content

Étvágytalan a tengerimalac

2014. 08. 28. 09:05

Az étvágytalanság nem betegség, hanem egy olyan tünet, ami sok betegség előjelzője lehet. Rágcsálók esetében már néhány óra nem evés is problémát okozhat.

Amikor ilyet tapasztalunk a tengerimalacunknál, akkor fokozottabban oda kell figyelni az állatra. Ha az állat levert, nem mutat szinte semmilyen érdeklődést az élelem iránt, akkor feltétlenül orvosi ellátásra szorul.

Ezekre az állatokra az a jellemző, hogy a végletekig rejteni igyekeznek betegségüket, amely ösztönös, túlélő viselkedési forma.

A tengerimalac napjainak legnagyobb részét azzal tölti, hogy felkutassa táplálékát és elfogyassza azt. Lehetséges, hogy csak rostokban szegény az étrendje, így a bélben pangás áll be, ami hasmenéshez vezethet, a bélflóra károsodását idézi, esetleg bélelzáródást okozhat.

Az étvágytalanság leggyakoribb oka lehet az emésztőszervi panaszok. A hasi fájdalmak tipikusan jellemzője, hogy a tengerimalac nem eszik. Az is lehetséges ok, hogy a rágcsáló nehezebben kap levegőt, mert váladék van az orrában, emiatt pedig nem képes annyit és úgy enni, mint általában.

Nem az étvágytalanságot kell kezelni, hanem meg kell találni annak kiváltóját és azt meg kell szüntetni.

Ha kóros étvágytalansággal találkozunk, akár mesterségesen is, de táplálni kell a tengerimalacot pépesített étellel fecskendőn keresztül, hogy a természetes és folyamatos táplálékellátást biztosítsuk kis kedvencünknek. Kicsi testtömegük miatt energiakészletüket hamar elveszíthetik. De szükségük van erre azért is, mert emésztőszervük arra van kitalálva, hogy folyamatosan egyenek, és emésztésük folyamatosan működjön. Amint az étkezésben szünet áll be, bélrendszerük működése lelassul, majd leáll, ami maga után von súlyos betegségeket.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: inquisitr.com)