Jump to content

Értékes bekecs az angóragyapjú

2015. 06. 15. 16:00

Nem csak húsvétkor tartanak nyuszit. Egyesek azért fognak nyúltenyésztésbe, tartásba, mert az állat gyapja értékes, főleg az angóráké.


Az angóra a háziasított nyulak egyik fajtája és egyben az egyik legrégebbi is. Ankarából, Törökországból származik, majd megkezdte hódító útját. A XVIII. században Franciaországban volt közkedvelt, majd a század végére megjelent Európában is. Az USA-ban csak a XX. század elején tűnt fel.

Az angóra nyuszik szőre nagyon hosszú, éppen ez az oka, hogy tenyésztik. A nyírással vagy a kopasztással az amúgy is kihulló szőrt távolítják el. Az angóragyapjú értékes.

Sok fajtája létezik az angóra nyulaknak, az Amerikai Nyúltenyésztők Egyesülete azonban csak négyet ismer fel, melyek a következők: francia, angol, giant, satin. Van az ún. egyéb fajta, amibe a német, svájci, finn és a kínai tartozik.

A sok színfajta mutáció révén alakulhatott ki. Az állat szőre folyamatosan nő. A gyapjú minőségét a gyapjú tépésének módja határozza meg. Az arányos testformájú állatok adják a sok gyapjút, de a szaporaságuk ezeknek a fajtáknak gyengébb.

Kiemelkedő jelentőségű a francia és a német változat jelentős a gyapjútermelésben. Hazánkban e téren visszaesés tapasztalható.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)