Jump to content

Ki van kire veszéllyel?

2016. 04. 30. 07:00

A gyerekek nagyon értenek ahhoz, hogy a szülőkből kisajtoljanak valamit, amire nagyon vágynak. Miden gyermek életében eljön az az idő, amikor ez a valami egy élő állatban, egy saját kedvencben teljesedik ki.

Azaz teljesedne, ha a szülő is rábólint. Ha olyan helyre mennek, ahol állat is van, akkor szinte biztos, hogy nyúzni fogja szüleit ő is. Ugyanilyen veszélyt jelent az, ha besétálnak az állatkereskedésbe, vagy csak az előtt sétálnak el. Érdemes átgondolni azt, hogyan tudják összeegyeztetni a gyermeket és az állattartást. Sokszor azonban nehéz belelátni egy olyan helyzetbe, amelyben azelőtt még nem voltunk. Sokszor át sem gondolják a szülők, hogy az adott állat milyen veszéllyel és felelősséggel járhat, hiszen szemük előtt csak az lebeg, hogy a gyermeknek örömet okozzanak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy ahol pici baba vagy kisgyermek található, oda már állat egyáltalán nem való, de sose hagyjuk egyedül a gyermeket egy állattal játszani. A gyerekek nem érzik azt, hogy mekkora erővel lehet megfogni egy állatot, és olykor a kutyus, vagy cica megkaphatja a gyermeket. Más állat is okozhat sérülést, a madár megcsíphet, a hörcsög haraphat. Ha megzavarjuk álmukból, reagálhatnak nem várt módon. Ezt ösztönből, önvédelemből teszik. Ezt egy pici gyermek nehezen érti meg, így érdemes akkorra halasztani a háziállat beszerzését, amikor már nagyobbacska a gyermek. Óvatosan közelítsük meg az állatokat. Némelyik állat alvási fázisa nem esik egybe a miénkkel, így aztán ők akkor alszanak, amikor mi ébren vagyunk. Ha foglalkozni akarunk velük, akkor először óvatosabban zörgessük fel álmából, és csak azután nyúljunk hozzá, ha már felélénkült.

Mielőtt állatot veszünk, vonjuk be a gyermeket is abba, hogy utána nézzünk hogyan, miként kell tartani, ahhoz milyen feltételek szükségesek.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép; youtube.com/videó)