Jump to content

Delfinpusztulás Új-Zélandon

2017. 02. 12. 08:00

A tengeri emlősök igazi közege a víz, partra csak néha vetődnek, és ez sokszor halálos kimenetelű. Sokszor emberek fáradoznak azon, hogy visszasegítsék természetes élőhelyükre a ceteket, delfineket.

Új-Zélandnak ezen a pontján nem először fordult elő az, hogy partra vetődtek tengeri emlősök. Ennek az lehet az oka, hogy a Déli-sziget környékének sajátosságai olyan hatással vannak az állatok navigációjára, hogy azt megzavarja, ezért partot érnek, ahonnan sokszor nem tudnak visszaúszni a vízbe. Ha ez így történik, akkor elpusztulnak az állatok.

A Déli-sziget északi csúcsánál most négyszáznál is több delfin került a szárazra. Ami a legszomorúbb, hogy az állatok többsége sajnos el is pusztult.

Hiába észlelték a delfinek szerencsétlenségét, a nagyjuk addigra már elpusztult, és az éjszakai mentésnek nem kezdtek neki, mert még emberi életek is veszélybe kerülhettek volna. A dagállyal azonban a még élő állatokat vissza tudták terelni természetes közegükbe. Amelyiknek a víz áradásával nem tudott mégsem visszajutni a vízbe, azokat vizes vászonnal borították be, amíg újra nem tudnak elúszni.

A pontos választ még a tudósok sem tudják, hogy miért jutnak ki a partra a delfinek. Több verzió is magyarázatul szolgál, úgymint a zsákmányt űzve úsznak ki, de a navigációjuk megzavarása is egy ilyen teória.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép (A képek illusztrációk)