Jump to content

Kullancs eltávolítása a kutyából – 1. rész

2014. 08. 11. 09:00

Betegségeket okozhatnak a kullancsok, pedig sok állattartó nem veszi ezt komolyan. Tudni kell azt, hogy mik a csípés tünetei, a már meglévő kullancs eltávolításának szabályait, hogyan lehet megelőzni, milyen betegségeket terjesztenek.

Sokan azt hiszik, hogy a kullancsok csak tavasztól őszig aktívak. Tényleg igaz, hogy ekkor jelennek meg nagyobb számban és a 0 fok alatti hideget, valamint a tűző napot nem bírják, elpusztulnak. Ha azonban télen meg tudnak bújni olyan zugokban, ahol magasabb a hőmérséklet, akkor túlélhetik az extrémebb időjárást.

Egy másik nagyon fontos dolog, amit sokan nem tudnak, hogy nem csak erdős és fás vidéken szerezhetjük be kutyánkkal együtt, hanem ránk zuhanhatnak a cserjeszintről, vagy a fűszálak fonákjáról is ránk mászhatnak.

Valóban igaz, hogy a kullancs veszélyes betegségeket terjeszt, de nem maga a kullancs, hanem annak nyálmirigyeiből kerül a kórokozó a kutya szervezetébe. Ehhez elég néhány órát az állatban töltetnie a vérszívónak. De fertőző anyagot tartalmazhat a kullancs ürüléke és az elpusztult kullancs teteme is.

A kullancs által terjesztett és a kutyára az egyik legveszélyesebb fertőzést a Babesia canis egysejtű vörösvértest-élősködő okozza. A betegség magas lázzal, vérfesték-vizeléssel járó betegség. A kutyára nézve akár halálos is lehet, ha nem kerül időben állatorvosi kezelés alá, emberre azonban nem veszélyes.

Egy másik betegséget, az ismert Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi baktérium okozza. Ez már az emberre is veszélyes és kizárólag kullancs terjeszti a kórt. Több szervrendszerre hat a betegség. Nem minden kullancs hordozza a Lyme-kórt, de potenciális hordozóknak kell tekintenünk mindegyiket.

Ha már a kutyusban van a kullancs, akkor a lehető leggyorsabban meg kell szabadulni az élősködőtől. Nem jó az olajjal, zsírral való bekenése, mert a fulladozó kullancs a fertőző anyagokat az állatba juttatja, de nem szabad a kullancsot összenyomni és kicsavarni a kutya testéből sem.

A legjobb módszer, ha a speciális kullancs csipeszt használjuk, vagy az ún. kullancskanalat. Ezeket az eszközöket gyógyszertárakban vagy akár állatkereskedésekben is beszerezhetjük.

Előfordul, hogy a kullancs feje beleszakad a kutyába, de ne ijedjünk meg, mert ez nem okoz nagy kárt. A kutya szervezete gyulladással fog reagálni és kilöki a bent maradt kullancsfejet.

(Forrás: noiportal.hu)