Jump to content

Megrág mindent a kölyökkutya? – 1. rész

2014. 08. 11. 16:00

Édes, jópofa, imádnivaló kölyök kutyus érkezett a családba. A gyerekektől kezdve a felnőtteken át, mindenki elolvad a tejszagú gombóctól, aki tűhegyes fogaival rágcsálja a kezüket, a bútorokat, a családtagok ruháit, papucsát, cipőjét.

Egy darabig ez nagyon édes, természetes is, hiszen mint ahogy a gyerekek is, a kutyusok is lecserélik fogsorukat. A folyamat felgyorsítása érdekében minden megrágnak ilyenkor.

Soha ne adjunk használaton kívüli ócska cipőt vagy zoknit a kölyökkutyának, mert nem tud különbséget tenni új és régi között. Ne csodálkozzunk, ha aztán is minden cipőt megrág, még a méregdrága darabjainkat is.

A kiskutyák minden megrágcsálnak, amelynek oka lehet az unalom, cserélik a fogaikat, sok az energiájuk, kíváncsiak. A kutyák a szájukkal tanulnak, így szereznek információt a külvilágról, a környezetükről. Alaptermészetük, hogy mindent szájukba vesznek.

Azonban vannak szabályok, hogyan érhető el a kölyök ebnél, hogy csak a megengedett tárgyakat rágcsálhassa.

Az első szabály az, hogy ahol a kutyus tartózkodik, onnan távolítsunk el minden olyan tárgyat, amit nem szeretnénk, hogy megrágcsáljon. Óvjuk a kutyust az elektromos kábelektől.

A második szabály, hogy mindig tartsuk szemmel a kölyköt, ha szabadon engedjük, mert a gyermekekhez hasonlóan gyorsan bajba kerülhet.

Harmadik szabály, ha nem tudunk a közelébe lenni, akkor arra az időre rakjuk dobozba, ketrecbe, vagy egy elkerített területre. Ha így elzárva van arra az időre, míg dolgunk van, és nem tudunk vele foglalkozni, akkor nincs lehetősége tönkretenni bútorainkat, tárgyainkat, berendezéseinket. A ketrecbe, dobozba adjunk neki olyan játékokat, amiket rágcsálhat, így ezzel elkezdődik annak megtanítása, hogy mit rágcsálhat, és mit nem.

A negyedik szabály a szeparációs szorongás elkerülése, melyet úgy lehet kiküszöbölni, hogy titokban hagyjuk ott. Ha nem így történik, készüljünk fel (és a szomszédok is), hogy órákig tartó nyüszítés, ugatás, pusztító rágcsálás lesz a végeredmény. Mielőtt magára hagyjuk a kutyust, fogdossunk meg a játékait, hogy a szagunk rajta maradjon, majd adjuk oda neki. Így elfoglalja magát a játékával, észre sem veszi a távozásunkat.

(Forrás: haziallat.hu)