Jump to content

Figyelem, fogkő!

2015. 03. 23. 09:05

A kutyák és a macskák életében az egyik leggyakrabban előforduló egészségügyi problémát a fogkő okozza, ami nem más, mint az elmeszesedett lepedék. Megmutatjuk, hogy lehet felvenni a harcot a fogkövesedéssel.

A fogkő kutyus leheletét kellemetlenné teszi, hosszabb idő után pedig a fogak károsodásához vezethet. A szájüregben található baktériumok lepedéket képeznek, amely megtelepszik a fogakon és kőréteg alakul ki. Ha tartósabban marad a fogkő a fogakon, akkor annak szerkezete meglazul. Amennyiben az ebek fogait nem tisztítják rendszeresen, a lepedékben található mészsók lerakódnak, egy idő után pedig megkövesednek. Ez a kőpáncél körbeveszi a fogakat, az íny begyullad, sorvadni kezd, romlásnak indulnak a fogak. Idővel a fogak meglazulnak az állkapocsban, kihullnak. A vérző, gyulladt ínyből baktérium kerülhet a véráramba, további gyulladásokat okozva a szervezetben, amelyek gyengítik az állat immunrendszerét. Vagyis a fogkövesedésnek komoly következményei lehetnek.

A fogkő kialakulásának oka lehet a nem megfelelő táplálékellátás és a nem megfelelő fogápolás is. A megelőzés lenne a legcélszerűbb, ám ez nem könnyű feladat. De a már kialakult kövesedést is meg lehet akadályozni, vagy legalábbis késleltetni. Ezt olyan táplálékkal lehet elérni, amely a megfelelő tápanyagok mellett már rendelkezik a fogkő kialakulásának megelőző tulajdonságával. A jó minőségű száraztápok kölyökkortól kezdve adható a kutyusoknak. Figyelni kell arra a kutyatulajdonosoknak, hogy a nem jó minőségű, porrá széteső száraztáp a nyállal keveredve masszát alkot, amely feltapad a kutya fogára. Ez pedig a baktériumok melegágya.

A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálás mellett szükséges olyan dolgokat adni ebünknek, amelyet rághat, így is tisztítja fogait, ínyét pedig edzi. Ilyenek a kutyajátékok, műcsontok, rágókák. Emellett pedig már kölyökkortól célszerű hozzászokatni kedvencüket a speciális, kutyák számára kifejlesztett fogkrémek és fogkefe használatára. A már kialakult fogkő így sem távolítható el, ahhoz komolyabb felszerelés és állatorvosi beavatkozás szükséges.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: moramancs.hu)