Jump to content

Szepiszomis kutya – 2. rész

2015. 03. 23. 16:05

Kutyások között hallhattuk már ezt a kifejezést. Ez nem más, mint a szeparációs szorongás szlenges változata. Mit is jelent ez?

A szeparációs szorongás leküzdésére több megoldás is van, ám magától nem oldódik meg, vagyis kutyának és gazdájának közös és aktív részvételére van szükség.

A legtöbb kutyatartó, merő jóindulatból már a legelső pillanatokban hibát vét kutyája nevelésében, amelyek aztán esetenként nagyon szélsőséges eseményhez vezethetnek. A felelősségteljes gazdinak ezt kell megelőzni. Gyakori hiba, hogy az anyjától és testvérkéitől frissen elszakított kölyökkutyát annyira megsajnáljuk, hogy az első napokban az ágyunkban landol, csak hogy ne ugasson egész éjjel. Ez pedig olyan helyzet, ami a kutyusba berögzül, és csak nagyon nehezen lehet átnevelni.

Azt gondoljuk, hogy a családjától elválasztott kiskutyának állandó játékra van szüksége. Szeretnénk jó életet biztosítani neki, ezért sokat foglalkozunk vele, játszunk, olykor még a kötelezettségeinket is elhanyagoljuk a kutya kedvéért. Aztán persze eljutunk arra a pontra, hogy a kutyát egy percre sem hagyhatjuk magára, mert az büntetés ebünk számára.

Mit lehet tenni? Első és legfontosabb a következetesség és a fegyelem. Nem büntetni kell, hanem meg kell szabni a határokat, és olyan határozottnak, erősnek kell a gazdinak lenni, hogy elfogadja őt a kutya a falka vezérének. A falka vezetője pedig irányít, megszabja, hogy mit csinálhatnak a falkatagok és mit nem. A gazda feladata az is, hogy kutyáját önállóságra nevelje. Az egyedüllétre való megtanítás első lépése, hogy nagyon rövid idővel indítjuk a távollétet, majd ezt az időt fokozatosan nyújtjuk.

A megfelelően szocializált kutya számára nem ismert a szeparációs szorongás. Vagyis a szocializáció a szepiszomi megelőzésének eszköze. Ezt nem feltétlenül nekünk kell egyedül megtanítani ebünknek, hanem segítségünkre lehet kutyaiskola is. A szeparációs szorongás egy olyan viselkedészavar, amely erre kidolgozott módszerekkel kezelhető. Amennyiben a gazdi nem tudja ezt elsajátíttatni kutyájával, keressen fel kutyaterapeutát, vagy állatorvost.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kutyabarat.hu)