Jump to content

A tekintet bűvöletében – 2. rész

2015. 04. 23. 09:00

A kutyák azok a lények, amelyek isten igazából le tudnak minket a lábunkról levenni. Az erős kötődés kialakításának fő eszköze a szemkontaktus.

A háziasításnak köszönhetjük kutyáink pszichológiáját, de vajon minek köszönhető az, hogy két faj ilyen sikeres kapcsolatot ápolhasson?

Megint csak az oxitocin szerepét említhetjük, hiszen ez játszik szerepet a fajon belüli társas kapcsolatok, kötődések kialakulásában.

Kutya és ember közötti kapcsolat vizsgálatakor kiderült, hogy mindkét fél szervezetében jelentősen megnőtt az oxitocin szintje azután, hogy kapcsolatba kerültek egymással. Ezen kívül megnövekedett a tejelválasztást serkentő hormon (prolaktin), a boldogsághormon (endorfin) és a dopamin (jutalomhormon) szintje is. Ha oxitocint juttattak egy kutya szervezetébe, akkor annak hatására még több társas kapcsolatot létesített emberekkel és kutyákkal is. Valamint még jobban reagált, jobban ráhangolódott az ember jeleire. Kiderült tehát, hogy a kutyákban az oxitocin szint emelkedése, csökkenése változást okoz az állatban. Ugyanez vonatkozik az emberre is.

A Tokiói Egyetem munkatársai bizonyították, hogy az ember és a kutya oxitocin-visszacsatolással hatnak egymásra, amelyet a szemkontaktus hoz létre.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: tucsonadventuredogranch.com)