Jump to content

A tekintet bűvöletében – 3. rész

2015. 04. 25. 09:05

A kutyák azok a lények, amelyek isten igazából le tudnak minket a lábunkról levenni. Az erős kötődés kialakításának fő eszköze a szemkontaktus.

Azt már megtudtuk, hogy az oxitocin szintjének emelkedése váltja ki a szoros kapcsolatot ember és kutyája között, amit a szemkontaktussal érnek el. De milyen összefüggés van a szemkontaktus és az oxitocin növekedése között?

A Tokiói Egyetem munkatársai újabb vizsgálatokat végeztek. Több kutyának oxitocint adtak még azelőtt, mielőtt gazdáikkal kapcsolatba kerülhettek volna. Azt tapasztalták, hogy a gazdik és ebeik szemkontaktusának gyakorisága megnövekedett és a szemezés közben a gazdik oxitocin szintje is megemelkedett.

Lényegében a kutyusok rájátszanak az ember szülői érzékenységére. Úgy viselkednek, hogy azzal kiváltsák gazdáikból a jutalmazást, gondoskodást. A kutya az emberrel közösen töltött ideje alatt kifejlesztette azt a viselkedési szokáskört, amely azt imitálja, amit az anya a gyermeke iránt táplál. Amikor erre a kutyák képessé váltak, kialakulhatott a két faj közötti kötődés és a visszacsatolás is. Vagyis evolúciós mechanizmusokat használnak fel az ember ellen, vagy inkább az emberért. Ez ugyanis egy kétoldalú folyamat, és a kutyák ugyanazt érzik az ember iránt, mint fordítva.

Összegzésként, amikor kutyusunk nagy, kerek, igéző szemekkel bámul ránk, akkor nem csak az újabb adag élelem megszerzése forog a fejében, hanem a helyét is be akarja szívünkben még jobban biztosítani.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: cbsnews.com)