Jump to content

A nemesítés tényleg nemesít?

2015. 07. 04. 17:00

Az ember mellett és az emberrel együtt a kutyák is változtak háziasításukkor.

A hűségén kívül az állat esztétikai tulajdonságai miatt is vonzók számunkra a kutyusok. Az eb és az ember találkozásakor a kutyák teljes természetességükben éltek, de ahogy telt az idő, a természet egyre jobban elengedte a kutyákat, és mindinkább az ember felé terelte. Idővel pedig az ember vette át az irányítást a kutya felett és elkezdte a kutyafajták nemesítését. Ebben az is szerepet játszott, hogy az állatok külső jegyeit, erősségeiket még inkább megerősítsék, továbbvigyék generációról generációra. Ennél is fontosabb volt persze, hogy a kutyák teljesítménye javuljon.

Ezzel nagy kockázatot vállaltak az emberek, ugyanis sok esetben a nemesítés nem azt a változást hozták, amit az emberek reméltek. Betegek kutyák születtek és a korai elhalálozás sem volt ritka.

A nemesítés során kialakultak az egyes fajokra jellegzetes betegségek. Ám a nemesítés során ezek a jellegzetességek felerősödtek bizonyos fajokban, és bizonyos kutyafajták esetében ez további egészségügyi panaszt okozott.

Gondoljunk csak a tacskókra. A teljesség igénye nélkül, azért csak ezt a fajtát emeljük ki, mert a nemesítéssel együtt felerősítettük a fajra jellemző gerincbetegségeket. Az alapjában véve hosszú testű kutyus teste a jellegzetességet mind tovább örökítve és felerősítve számolni kell estükben a porckorong kopásával, súlyos esetben a bénulással is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)