Jump to content

Toklász, a rettegett

2015. 07. 07. 16:00

Kutyasétáltatás közben nem csak a nagy melegre, forró talajra, állandó ivóvíz biztosítására kell figyelnie a kutyatulajdonosnak, hanem a toklászra is.

 

Ez a gyomnövény, amelyet egérárpának is neveznek, kalászának száradása után darabjaira eső része fúródhat a kutyus testébe.

Ez a növény bárhol megtalálható május végétől, körülbelül ekkorra szárad meg a kalász, és ettől az időtől már veszély leselkedik az állatokra. A még nyers, friss növény nem jelent gondot, csak a száraz változat. Szúrós vége a kutya testén bárhová be tud fúródni és a testnyílásokat sem kíméli. Ha pedig bejut, akkor gyulladást okozhat. Súlyosabb esetben pedig gennyező, váladékozó seb keletkezhet az érintett területeken.

Hogyan lehet a toklász ellen védekezni? Legegyszerűbb módja az, hogy az ilyen jellegű területet elkerüljük. A másik módja, hogy minden sétálás után tüzetesen átnézzük kedvencünk szőrzetét, tappancsait, füleit. Célszerű nyáron amúgy is rövidre nyírni az állat szőrét. Nemcsak a hőség miatt, hanem a toklásznak sem engedünk teret. Fontos, hogy a talppárnák közötti szőrös részt is kopaszítsuk le annyira, amennyire csak lehet, de a fokozottan veszélyeztetett területeken is érdemes ilyenkor kicsire vágni a szőrt.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)