Jump to content

Fenyegető szívférgesség a láthatáron

2016. 05. 21. 19:00

Virgonc kedvenceink örömet csalnak nap, mint nap az életünkbe. A kutyákról való gondoskodás többszörösét adja vissza, mint amit belefektetünk. Ha beteg lesz a kutya, ugyanúgy aggódunk érte, mint más családtagunkért.

Már pedig izgulni mindig lehet, hiszen a szívférgesség minden kutyára veszélyt jelent. Még inkább fogékonyak erre a belső parazitára az 1-7 év közötti kutyusok, de a macskák, más kisemlősök ugyanúgy. Ami a legrosszabb ebben, hogy sokáig semmi jelét nem mutatják a paraziták. A szúnyogok által terjesztett szívféreg nem terjed át fertőzött állatról másik állatra, hanem a szúnyog által felszívott vérben található szívféreg lárvákat juttatja át egy másik kutyára akkor, amikor megcsípi a fertőzött példányt. Amikor a fertőzött szúnyog a másik egyedbe juttatja a szívféreg lárvaival teli vért, a másik kutyusban fertőzésre kész állapotúra fejlődnek ki a lárvák. Folyamatosan nőnek és fejlődnek, miközben létfontosságú szervek felé vándorolnak, ahol aztán megtelepednek, szaporodnak, élősködnek.

Íme, a szívféreg

Amikor már látható, észlelhető jelei lesznek a szívférgességnek, akkor úgy jelentkezik, mint szív-, tüdő-, vese- vagy májprobléma.

A féreg a mediterrán területeken élt eredetileg, de ma már sok helyen előfordul. Hazánkban először az 1980-as években hoztak be külföldről egy olyan kutyust, amelyik szívféreggel volt fertőzött. Mostanában pedig egyre több olyan kutyust fertőződik meg szívféreggel, amelyik sosem járt külföldön, ami azt bizonyítja, hogy ma már ide is eljutott a szívféreg és terjed.

Megelőzni úgy lehet a parazita megjelenését a kutya szervezetében, hogy a közvetítő szúnyogokat távol tartjuk kutyusunktól. Cseppentéses szúnyog-, bolha- és kullancsriasztó alkalmazása létszükséglet, valamint érdemes rendszeresen állatorvoshoz vinnünk kedvencüket.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép)