Jump to content

Hogyan öregszenek a kutyusok? Keresik a választ

2016. 06. 09. 07:00

Akik már kölyök korban magukhoz fogadnak egy kutyust, jól tudják, hogy a kor előrehaladtával mennyit változik az az eb, amely azelőtt szeleburdi, néha kártékony is volt.

Hazai kutatók arra keresik a választ, hogyan öregednek a kutyák, valamint milyen megoldással lehet az állatok élettartamát hosszítani?

Arról már adtunk számot, hogy az MR-vizsgálatot csak úgy lehet kutyák esetében elvégezni, ha néhány percre képesek lenyugodni. Nos, ez csak úgy elképzelhetetlen, tehát a kutyákat meg kell arra tanítani, hogy nagyjából nyolc percen keresztül ne mozogjanak.

Az ELTE kutatói több állaton és több éven át tartó kutatásban kívánnak vizsgálódni abban, hogyan öregednek az ebek. Van-e különbség fajtánként, nagyságként? A vizsgálatot öt éven keresztül folytatják majd, és az így kapott adatok akár az emberi élettani szempontjából is hasznosak lehetnek majd.

Az idősödő kutyusok olyan időskori butulást mutatnak, mint az idős emberek. Nehezebben alkalmazkodnak bizonyos helyzetekhez, egyre kevésbé ismerik fel családtagjukat, megváltozik viselkedésük, és ez az idős kutyák legtöbbjére igaz. A szakemberek mérni és rögzíteni szeretnék azokat az adatokat, amelyek az öregedéssel járnak. Ki szeretnék deríteni a kutyák esetében történő hanyatlás állomásait.

A vizsgálat öt évet fog felölelni, és most kezdték meg a programot, amelynek keretén belül az MR-vizsgálatokra felkészített 20 kutyus fog információt szolgáltatni. Mellettük lesznek olyan ebek, amelyeket öt éven át folyamatosan vizsgálnak, lesznek többen a gazdik közül, akiknek kérdőíveket kell kitölteniük, naplót kell vezetni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!


(Forrás: otthonikedvenc.hu; flickr.com/kép)