Jump to content

Úgy tűnik mintha..., közben mégsem

2019. 03. 11. 08:00

Amikor egy állatot veszünk magunkhoz, felelőséget vállalunk érte. Mindenért és minden szempontból. Amennyiben nem cél, hogy utódai szülessenek, úgy az ellen tenni szükséges.

A tenyészteni kívánt kutyák esetében természetesen pontosan az a lényeg, hogy egészséges és kitűnő vérvonalú kölykök szülessenek. A nem fajta tiszta kutyák esetében is világra jöhetnek gyönyörű kiskutyák, ám ha az úgy következik be, hogy a gazdi nem szerette volna, akkor a kölykök elhelyezése nagy terhet ró az emberre. Márpedig fontos gondoskodni arról, hogy nem kívánt szaporulat ne születhessen.

Csakhogy vannak olyan esetek, amikor a nőstény kutyák minden igyekezetünk, óvintézkedésünk ellenére a vemhesség jeleit mutatja. Az ivarzás utáni időszakban feltűnhet a gazdi számára, hogy kutyája viselkedése megváltozott. Nyugtalanná válhat a nőstény, elhúzódik, és szinte saját kuckót alakít ki magának. Talán még odahurcol plüss játékokat, vagy párnákat, elkezdenek az emlői duzzadni és a hasa is megnő. Amire gondolni tud a gazdi természetesen az, hogy vemhes a kedvence. Csakhogy mindennek ellenére mégsem születnek kiskutyák. A nőstény állat tehát az álvemhesség jeleit mutatta egész végig.

Egyes fajtáknál gyakrabban jelentkező probléma az álvemhesség, amire még most sem tudják a magyarázatot, de annyi biztos, hogy a hormonháztartás zavara okozza ezeket a tüneteket. Maga az álvemhesség nagyjából 2-3 hét alatt magától megszűnik, és az állatorvos leginkább azt tudja megállapítani, hogy ami vemhességnek tűnik, az valójában nem az. Mivel a tünetek a hormonszint változásával megszűnnek, ezért ritkán kapnak az álvemhes állatok gyógyszeres kezelést, de ha a tünetek eldurvulnak, akkor szükséges kezelni az állapotot.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)