Jump to content

A legjobb barátság kezdete

2019. 04. 21. 19:00

Azt tudjuk, hogy több ezer éve az ember megszelídítette és háziasította a kutyát. De hogyan?

A tudomány jelenlegi állása szerint úgy 10-14 ezer évvel ezelőtt az Eurázsiában élő népek kezdték el keresni az ott élő farkasokkal a kapcsolatot olyan formában, hogy egyre inkább magukhoz szokatták a vad állatokat, vagyis a vad állatok egyre kezesebbé váltak. A háziasítás így vette kezdetét.

Régóta vizsgálják a kutyák háziasítását. Nemrégiben számos állat DN állományát vették górcső alá. A kóbor, cseppet sem fajtiszta állatok minden országban és földrészen jelen vannak. A kutyaállomány egy részét ezek az állatok teszik ki. Aztán persze számolni kell a tenyésztőktől származó, fajtiszta kutyákkal, amelyek genetikai állományába már az ember is beleszól. A harmadik csoportot a farkasok jelentik. A kutatás során egy megtalált, körülbelül ötezer éve eltemetett kutya genetikai állományára is kiterjedt.

A vizsgálat után kiderült, hogy a genetikai változás kiterjedt az állatok viselkedésére, agyműködésére is. Természetesen fizikai jellemzőkben is változások álltak be a farkasoknál a háziasításuk során. Ez azt is feltételezi, hogy az őseink által szelídítendő farkasok félelmetes ragadozó külsővel rendelkeztek, de szerethető és egyre barátságosabb jellemmel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)