Jump to content

Depresszió kutyalétben

2019. 05. 14. 19:00

Mi emberek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy bajunk csak nekünk lehet, hiszen az a közeg amiben élünk, annyi terhet ró ránk.

Ez tényleg így is van, de a terhek nagyját eleve az ember gyártja maga köré. Velünk ellentétben a kutyák csak élik kutya életüket, heverésznek, és a világon semmi gondjuk nincs.

A jól tartott, felelős gazdi mellett élő kutyának tényleg nincs túl sok gondja, de mint tudjuk, az ebek érző lelkek és bizony őket is érhet trauma. A sérülés lehet fizikai és/vagy lelki. A testi sérülés hagyhat maga után nyomot, de a lelki is. Bizony, a kutyák is lehetnek depressziósak.

Amíg az ember tud (ha akar) beszélni a lelki problémáiról, addig a kutyák csak jelezhetik, hogy gond van.

Meghalhat a gazdi, elpusztulhat kutyatársa, akit nagyon kedvelt, vagy éppen egy új családtag, állat érkezése válthatja ki belőlük a viselkedés megváltozását.

A depresszió egyik jele kutyák esetében, hogy az azelőtt nyugodt eb ingerlékennyé és agresszívvá válik. Mindenképp furcsa lehet a gazdinak is szembesülni azzal, hogy az ezelőtt végtelen nyugodt kutya most kiszámíthatatlan. Ugyancsak depresszióra utaló jel lehet a furcsa viselkedés: rohangálás, vagy mintha keresne valamit, valakit. A gyanús viselkedésbe az is beletartozhat, ha a gazdi hazaérkezésére egyáltalán nem reagál az eb. A szomorú, kedvetlen kutya látványa nem jó jel, és ha eddig nem ezt láttuk a kutyától, akkor nagyon is szemet szúró változás.

Megváltozhat a depressziós eb napirendje, alvási és étkezési szokása is. Ez olyan mértékig fajulhat, hogy akár napokig elutasít minden falatot, még a vizet is. Nincs kedve megmozdulni sem, egész nap csak fekszik, alszik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)