Jump to content

Iszik eleget?

2019. 05. 16. 19:00

Közeleg a nyár, és a folyadékpótlás fontosságára olyankor sokkal nagyobb figyelmet fordítunk, pedig a dehidratáltság mindig veszélyes.

A jó gazdi odafigyel kutyájának és ebbe beletartozik a vele való foglalkozás, séta, bundájának gondozása, a megfelelő táplálása és természetesen gondoskodni kell a folyadékfogyasztásról is.

Annak ellenére, hogy gondoskodunk kutyánk ivási lehetőségéről, mégis kiszáradhatnak. Ezt okozhatja hányás, hasmenés, túlzott fizikai megterhelés, hőség.

A dehidratált kutya úgy néz ki, mint társai, de viselkedésükben tapasztalható változás. A levertség, a fásultság, a mozgékonyság hiánya is utalhat a dehidratált állapotra. Sőt, a kutyán eluralkodhat a szomorúság, az ingerlékenység, a feszültség. Ha nem olyan aktívan reagál kedvenc játékára, mint szokott, nem hozza lázba a séta sem, akkor lehetséges, hogy a folyadékhiány is okozhatja ezt az állapotot.

A szokásosnál is intenzívebb lihegés nemcsak a fáradtság jele lehet, hanem a folyadékhiányé is. Árulkodó jel lehet még a száraz orr. Az ebek ugyanis az orrukon át is verejtékeznek. Ha dehidratált a szervezetük, akkor száraz az orruk is. Ugyancsak a kiszáradásra utalhat a száraz íny is, amit a gazdi is meg tud állapítani.

Nemcsak a nagy hőség idején tapasztalható a folyadékhiány, ezért mindig gondoskodni kell a friss ivóvízről kutyusaink esetében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)