Jump to content

Nem is járnak dolgozni, mégis stresszesek

2020. 12. 21. 19:00

Nem kell munkába járniuk. Nem kell számlákat fizetniük, nincsenek kötelezettségeik, mégis stresszesek lehetnek a kutyák?

A válasz nagyon egyszerű és egyértelmű: igen. És ahogy az emberre is nagyon rossz hatással van a tartós stressz, pontosan így van ez a kutyák esetében is.

Kutyáink esetében sokféle jelzéssel kommunikálnak felénk, amelyeket vagy képesek vagyunk értelmezni, vagy nem. Ennek értelmében a stresszes állapotukat is jelzik. A lelapuló fül az egyik leglátványosabb jele annak, hogy a kutyus feszült. A szem a lélek tükre, és a kutyák szemei is csillog, ha boldogok, de ha stresszesek, akkor bizony elkerekednek, a pupillák kitágulnak és tekintete ennek értelmében is ijedté válik.

A nyálazás, a száj nyalogatása is a kutyák feszültéség jelző állapot, mint ahogy a farkuk lábaik közé húzása. Ez a másik leglátványosabb és legárulkodóbb jel arra, hogy nem érzik jól magukat kedvenceink.

Az izmok megfeszülése, a remegés is a stressz jele. Ugyanakkor a feszült kutya sokat ásíthat, ugathat, nyüszíthet, vakaródzhatnak, elbújnak, járkálnak idegességükben. Sőt, olyan viselkedésben megnyilvánuló jele is lehet a stressznek, mint a rombolás, elbújhat, menekülhet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)