Jump to content

A demencia kutyák esetében is jelentkezhet

2022. 05. 10. 19:00

Az öregedés egy természetes folyamat, amely változásokkal jár kívül és belül is.

Az állatok rövidebb életében az öregség is hamarabb beáll. Kutatásokból az derült ki, hogy a genetikai állományban nem minőségi, hanem inkább mennyiségi változások zajlanak le.

A vizsgálódás kitért fiatal és idős ebekre, de nem nagyon találtak olyan géneket, amelyek csak az egyik vagy csak a másik korcsoportnál lelhető fel. Sokkal inkább azt találták, hogy háromezernél is több gén idős és fiatal ebeknél is máshogy reagál. Ez a felfedezés arra is rámutatott, hogy mindez hasonlóan zajlik az emberekben is, ugyanakkor eltér a rágcsálóktól.

A jólét az ember átlag életkorát is megnövelte, és amióta a kutyáról mi gondoskodunk, úgy a kutyák élettartama is növekedett. Ez azt is jelenti, hogy a kutyák háziállatként való tartása is nagyobb száma, így az idős kutyák jelenléte is.

Az emberek gondolkodása, emlékezete megkopik. Sőt demencia állhat be. Az időskori butulás azonban az öreg kutyák esetében is jelentkezhet. Ez a felismerés az öregedés témakörében kutatók számára csak még értékesebbé tette a kutyákat. A velük való munka és kísérletek nagyobb eséllyel támogatják a demencia gyógykezelésére alkalmas gyógyszer kifejlesztését.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)