Jump to content

Az örök szabad macska

2015. 03. 25. 09:00

Cicatulajdonosok, ez a cikk nem nektek való. Vegyétek azonban figyelembe, hogy brit tudósok kísérlete ezt az eredményt adta.

A Lincoln egyetem tudósai azt igazolták, hogy a macskák nem éreznek olyan nagy szeretet gazdáik iránt, mint a kutyák. A hűségük közel nem olyan nagyfokú, mint amit az ebek tanúsítanak az emberek felé. Ennek hátterében a két faj háziasítása áll.

A kutyákat már 32 ezer évvel ezelőtt elkezdte háziasítani az ember, míg a macskáknak ezzel szemben csak 9 ezer évük volt ahhoz, hogy az emberhez idomuljanak. A macskák ráadásul nem vadásztak együtt gazdáikkal, hanem magányosan, és nem mindig az ember közelében fogták el fogukra való zsákmányukat.

Alapos mérlegelés, megfontolás útján vették magukhoz az emberek a kutyákat, attól függően, hogy milyen munkát szántak az ebnek. A macska-gazda kapcsolat nem kölcsönös érdekeken függött, nem voltak egymásra utalva. Nem úgy, mint a kutya esetében.

Brit tudósok gyerekekkel, kutyákkal és macskákkal elvégezték azt a kísérletet, amelyben azt vizsgálták, hogy a szobába belépő szülőre, gazdára, ismerősre, idegenre ki hogyan reagál. A macskák olykor még hátat is fordítottak gazdájuk láttán.

A macskák dörgölőzése egy cicatulajdonos számára annak igazolása, hogy kedvence mennyire kötődik hozzá. Holott ez csak a territóriumuk kijelölésének eszköze. Így jelzik más macska számára, hogy az a gazda az övé, az ő jogosultsága, más cicának ott helye nincs.

Egy másik brit egyetem tudósai bizonyították, hogy a dorombolással is csak manipulálják az embert. Rájöttek arra, hogy az mennyire tetszik az embereknek, így ezzel a hangadással rá lehet bírni a gazdit simogatásra, vakargatásra, plusz ételhez juthat általa.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: bessyke.blogspot.hu)