Jump to content

Mit mutat a macska?

2015. 04. 18. 16:05

Általában az emberek a kutyusok testbeszédét jobban megértik, mint a cicákét. A macskák viselkedése olykor még azokat a gazdikat is megtévesztik, akik már jó ideje macskatulajdonosok. Itt a segítség.

A lelapuló fülek mulatságos látványt nyújtanak, ám ez éppen a stressz, a félelem jele a cicánál. Úgy és akkor segítünk a megnyugvásra macskánknak, ha hagyjuk lenyugodni egy csendes helyen. A simogatás ebben az esetben nem használ sőt.

Amikor a macska megnyalogatja a pofáját, orrát jelentheti azt, hogy éppen befejezte étkezését és tisztogatja magát, de más esetben a stresszt jelzi. Az is lehet, hogy az émelygés jelzője az arának nyaldosása.

Talán a dorombolás a legnyilvánvalóbb gesztus, amit a macskánk tesz. Ez az elégedettség, nyugodtság jele. Egy macskák viselkedésével foglalkozó szakember azonban azt is megállapította, hogy a macskák akkor is dorombolnak, amikor fájdalmaik vannak.

A lapos, elnyújtott pislogás a biztonságot, a nyugodtságot jelzi. Amikor úgy tűnik, hogy mindjárt elalszik, mert olyan laposan pislog cicád, akkor nem feltétlenül az álmosságot mutatja, hanem azt, hogy mennyire jól érzi magát ott, veled.

Amikor csomagoktól felpakolva hazaérünk, és elénk rohan macskánk, majd a cipekedést azzal tetézi, hogy a lábaid között tekereg. Ismerős, igaz? Pedig ő így üdvözöl, és igyekszik fenntartani a köztetek lévő kapcsolatot. Mivel te egész nap máshol voltál, ruhád számtalan új illattal gazdagodik. Te a cicádé vagy, és a dörgölőzéssel igyekszik megjelölni téged is.

Éppen ez a célja annak is, amikor a pofájukat dörgölik hozzá bútorokhoz. Szagmintájukat helyezik el az adott tárgyakon. Vagyis megjelöli területét.

A cica háton való fekvése azt mutatja, hogy pihen, nyugalomra vágyik. Bár a gazdik ilyenkor általában késztetést éreznek, hogy megvakarják, megsimogassák cicájuk hasát. Nem minden esetben örül ennek. Ilyenkor hagyd pihenni, hiszen ez a vágya.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: forum.index.hu)