Jump to content

Extrém meleg, hőguta

2016. 06. 26. 08:00

Őrületes meleg van, így magunkon kívül állatainkra is figyelni kell. Minden állat igyekszik enyhíteni a hőségen, de nagyban segíthetjük őket mi is.

Extrém esetben a cicák hőgutát kaphatnak. Ez azt jelenti, hogy az állat normális testhője 38,2-39,2 fok közötti, ám ha e felett mérjük végbélben, akkor hőgutáról beszélünk, amelyet nem lehet elhanyagolni. Azonnali beavatkozás szükséges, ugyanis életveszélyes ez az állapot.

Maga a táplálék megemésztése, az anyagcsere folyamatok is hőt termelnek, melytől a macska gyors lihegéssel próbál megszabadulni. Ha a külső hőmérséklet is nagyon magas, azaz tikkasztó a hőség, akkor a gyors légzés hatásfoka nem hatékony. Ilyenkor hűvös helyet keresnek az állatok, de ha túlmelegszik a testük, akkor hőguta alakulhat ki.

Alapjában véve feladatunk a friss ivóvíz biztosítása. Mint a lázas gyermeknél, csökkenteni szükséges az állat testhőmérsékletét úgy, hogy testüket átdörzsöljük vizes ruhával. Az is megoldás, ha hideg vízbe mártjuk lábait.

Ha nagyon keresi a hűvös helyet a cica, akkor egy ventilátort is üzembe lehet helyezni. Nemcsak a cicának jó, de az embereknek ugyanúgy.

Nem szabad túlzásokba esni, azaz arra is ügyelni kell, hogy nehogy túlhűtsük a cica testét. Ha minden igyekezet ellenére is 40,5 fok vagy annál magasabb a cica végbélben mért testhőmérséklete, azonnal állatorvoshoz kell sietni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)