Jump to content

Műtét után

2016. 08. 28. 08:00

A betegség csak úgy jön magáról. Nem számítunk rá, mégis baleset éri kedvencünket, valamilyen fertőzést kap el vagy megbetegszik. Olykor még műtétet is végre kell hajtani ahhoz, hogy nagyobb eséllyel felépüljenek.

Ha műtéten kell az állatunknak átesnie, akkor a legfontosabb teendőnk, hogy biztonságos és nyugodt légkört tudjunk számára teremteni, ahol pihenhet. Kedvencünknek ugyanis főleg erre van szükséges.

Ha altatáson esett át az állat, de nem mély altatásban, akkor a felébredése után picit kótyagos lehet, de azután szinte ugyanúgy éli az életét, mint előtte. Azonban az altatók az idegrendszerre hatnak, így a mozgásuk, a viselkedésük egyáltalán nem olyan, mint normál esetben. Ezért van szükség arra, hogy nyugodt helyen tartsuk ebben az átmeneti időben. Azonban egy komolyabb műtétek után ennél is nagyobb nyugalomra van szüksége az állatunknak. Érzékenyebben reagálhatnak a zajokra, a hangokra. Távolítsunk el arról a helyről minden olyat, amire felugorhat. Ne tegyük ki olyan mozgásnak, amely akár bajt okozhat. Az altatásból ébredező állatot simogassuk, nyugtassuk, érezze, hogy mellette vagyunk. Kerüljük környezetében a császkálást.

Az orvos által felírt fájdalomcsillapítót használjuk, ha szükséges.

Kerülni kell a túl hideg és a túl meleg helyet. Magát a beavatkozást se télen ne végeztessük el, de ugyanígy a nagy meleget is kerülni kell, amennyiben a probléma nem azonnali beavatkozást igényel.

Az utókezelés legalább olyan fontos, mint maga a műtét. Olykor előfordulhat, hogy újabb műtét szükséges, de ha nem, akkor is el kell távolítani a varratokat, és felügyelet alatt van a gyógyuló seb is. Ha a sebéhez állandóan odakap a kutyus, akkor használjunk gallért.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)