Jump to content

Hihetetlen, de cicáink is lehetnek stresszesek

2017. 04. 05. 07:00

Egész nap lézengenek, alszanak, pihennek, esznek és isznak. A cicánk ismérve ez. Nem is gondolunk arra, hogy ők is lehetnek feszültek.

Az, hogy jó hatással vannak ránk az állatok, közismert. Ám az ember a természetes közegéből kiszakítva tartja maga mellett az állatokat. Imádjuk őket, és igyekszünk biztosítani számunkra mindent, de még a közösen töltött idő ellenére is elfordul, hogy cicáink nem érzik jól magukat közegükben, helyükön.

A cicák alapvetően magányos vadászok lennének. Nincsenek a közvetlen közelünkben olyan régóta, mint a kutyák. Ha a vadon állatai lennének, akkor egyedül élnék mindennapjaikat, ám képesek voltak az ember közvetlen közelét megszokni. Ragaszkodnak területükhöz, ezért a helyváltoztatás nagy lelki sérülést okozhat bennük.

Habár jót akarunk tenni az örökbefogadott, mentett macskákkal, de sok esetben tapasztalható az, hogy az idegen hely, a sok újdonság nincs jó hatással a cicára. Ilyenkor nem eszik egyáltalán vagy csak nagyon keveset, így van az ivással is. Az újdonsült gazdi megijedhet, és vissza is viszi a cicát a menhelyre, ahonnan hozta. Nem kellene azonban más egy ilyen állatnak, mint nyugodt légkör, sok szeretet és türelem.

Sok gazdi nem is tudja, de a cicáknak legalább akkora szükségük van a kiszámíthatóságra, mint a kisgyerekeknek. A napi rutin megléte az anyának és a babának is a biztonságot jelenti, így van ez a cicák esetében is. Ha tehát a napi rutin szerint haladnak a dolgok, akkor a cicáink élete is kiegyensúlyozottabb.

A stresszes cica vagy túlságosan sok időt fordít bundája gondozására, vagy elhanyagolja azt.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)