Jump to content

Csoda, hogy rossz a hírük?

2017. 04. 20. 06:00

Te magad is közéjük tartozol, vagy legalábbis ismersz olyanokat, aki előtt ha átmegy egy fekete macska, akkor szinte megáll benne az ütő is?

A babonás emberek nem is szeretik a fekete macskákat. A babona olyan ősi kultúrából származik, amelyet a keresztény Európa továbbfejlesztett és a mai napig él ez a hiedelem. Sokan, akik a fekete macska babonájában hisznek, már a macska jelenlététől is tartanak. Akik azonban jobban ismerik a fekete macska mítoszt, azt is tudják, hogy a fekete cica jobbról balra megy át előttünk, csak attól kell tartani, mert az hoz balszerencsét. Ha balról jobbra kel át előttünk, az még jót is hozhat.

Az ókori Egyiptomban a macskáknak fontos szerepe volt. Básztet istent ugyanis macska testben ábrázolták, ezért a macskák is szent állatok voltak. Egy cica bántalmazásáért akár halálbüntetést is kiszabtak. Más ókori kultúrákban is ilyen kitüntetett figyelem övezte a cicákat, így a görögöknél, a rómaiaknál, keltáknál, de máshol is.

Túlságosan nagy figyelem övezte a macskákat, amelyet a kereszténység képviselői nem néztek túl jó szemmel. Az urizálás, a szabadság szimbólumaként szereplő macskákra nem volt szükségük a keresztény egyházakban. Sikerült is a macskák, főleg a fekete macskák hírnevét is sötétre fordítani, amikor IX. György pápa egyenesen a sátán inkarnációjának minősítette a fekete cicákat. Ezután hadjárat indult a fekete állatok után, begyűjtötték és élve máglyára dobták szerencsétlen állatokat.

Éppen csak arról feledkeztek el, hogy ezek a sátán leszármazottai mentik meg az embert a kellemetlen rágcsálóktól és az általuk hordozott betegségektől. Ez a módszeres macskairtás azt eredményezte, hogy számos európai ország macskaállománya csaknem kipusztult.

Egy másik pápa, VIII. Ince pápa pedig a boszorkánysággal hozta összefüggésbe a fekete cicákat. Szerinte, és követői szerint, a fekete macska lényegében macskabőrbe bújt boszorkány. Egy fekete macska még nem feltétlenül jelentett boszorkányságot, de ha egy fekete állat több évig gazdasszonya mellett volt, akkor a gazdát és macskáját is boszorkánynak tituláltak. Sok nő és macska lett máglyák áldozatává.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)