Jump to content

Manx, a farkatlan

2017. 11. 09. 07:00

Egy macska attól macska, hogy van farka is. No, de ha baleset éri, és el kell távolítani a fakrát, akkor bizony farkatlanul kell szeretni.

Nemcsak balesetnek, sérülésnek köszönhető az, ha egy cicának nincs farka. A manx fajtájú cicáknak éppen ez a jellegzetességük, nincs farkuk. Anglia Man-szigetéről származnak a farok nélküli cicák. A manx cicák eredetét egyesek egészen Noé bárkájáig vezetik vissza, miszerint a bárka ajtaját rosszul becsukva történt meg az ominózus farokvesztés.

Más legenda szerint a macska és a nyúl keresztezésének köszönhető ez a farkatlan cicafajta.

Sokkal kézenfekvőbb magyarázat az, hogy egy mutációnak köszönhető a farokhiány. Amennyiben a gén dominánsan öröklődik, a születendő kiscicáknak nem lesz farka, míg más kölykök születhetnek normál farokhosszúsággal. Előfordulhat, hogy nem hiányzik teljesen a farok, csak csonk van a helyén.

A manx cicák fő jellegzetessége a farok teljes hiánya, vagy annak csonkja, azonban több jellegzetessége is. Alkata kerekded, mellső lábai rövidebbek, mint a hátsók – innen ered a nyúl és macska keverékének eredete – így testalkatuk igencsak különleges.

Bundájuk lehet rövid vagy hosszú. Kedves arckifejezésű és kedves cicák, amelyek nagyon játékosak, és imádják a magasságokat. Magasan szeretnek tartózkodni, és oda ügyesen fel is ugranak.

A manx cicák bajnoki rangjáért csak azok versenghetnek, amelyeknek csonka vagy teljesen hiányzik a farka. Más versenyen más farokhosszúsággal is szerepelhetnek. Németországban szabályozzák ennek a fajtának a szaporodását, ugyanis a farok hiányát genetikai rendellenességnek tartják.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)