Jump to content

A stressz a macskákat is érintheti

2018. 05. 07. 07:00

Azóta szereti az ember magam mellett tudni a macskát, amióta észrevettük, hogy ez az állat levadássza a rágcsálókat, akik előszeretettel dézsmálják a gabonakészletet. Ma már nemcsak ezért kedveljük a cicákat, hanem sokan családtajaikként kezelik őket.

Nyugodt állatként ismerjük a cicákat. A fiatal példányok ugyan sokat játszanak, szeleburdik, de még ők is a nap jelentős részében pihennek. Korral a játékosságuk csitulhat, az alvás főszerepet játszik napjaikban még akkor is, ha maguknak kell megkeresni a betevőt. Még többet lustálkodnak azok a cicák, akik jó körülmények között élnek. Ki hinné, hogy ezeket a kiegyensúlyozott állatokat is fenyegeti a stressz? Márpedig vannak árulkodó jelek, amelyek a macska szorongását jelzik, azonban sok gazdi nem is tudja, hogy kedvence szenved. nagyon sok állat él olyan körülmények között, amely nem az állat természetes igényeinek megfelelő. Hiába vesznek meg a gondos gazdik mindent, a nem megfelelő élettér szorongóvá teheti a kedvencet.

A cica szorongásával akkor találkozhat először a gazdi, ha költözés után vannak, vagy a környezetben nagy változás történt. Még csak költözni sem kell ahhoz, hogy a cicák lelkében törést okozzanak a gazdik. Elég ehhez a lakás felújítása, átalakítása, és máris minden megváltozott. Megváltozik viselkedése, olyat csinál, amit azelőtt sosem, elbújik, még a piszkolást sem a macskaalomba végzi, hanem a lakás különböző pontjain intézi el. Az is a frusztráltság jele lehet, ha indokolatlanul sokat tisztítja szőrét, és ez akár szőrvesztést is okozhat.

A gyerekek esetében is elő szokott fordulni a testvérféltékenység, ám a cicák is reagálhatnak szorongással arra, ha kisbaba születik a családba.

A cicákra azt mondják, hogy helyhez ragaszkodnak. Azóta már az is kiderült, hogy a gazda legalább annyira érdekli őket, mint az, hogy kap-e enni, és hogy hol alszik, azonban az is igaz, hogy némelyikük rosszul viseli az utazást. Még ebben az esetben sem elképzelhetetlen macskával utazni, de ehhez érdemes állatorvos tanácsát és segítségét kérni, ha tudjuk, hogy a cicánk ilyen helyzetben szorong.

Csak jót teszünk akkor, ha egy állatot örökbe fogadunk, menhelyről vagy az utcáról befogadunk, azonban ez is egy stresszes állapot. Nemcsak helyváltozással szembesül az állat, hanem idegen emberekkel, szagokkal. Időt kell adni az állatnak, hogy megszokja új közegét.

Bujkálás, furcsa, megváltozott viselkedés, a lakás több, nem arra szolgáló helyre való ürítés, állandó tisztálkodás mind a stressz jele lehet. Az első jelekre érdemes odafigyelni, ezért vigyük állatorvoshoz. Inkább tűnjön úgy, hogy túlreagáltuk a dolgot, mintsem ne törődjünk vele. Az is lehet, hogy nem szorong a cica, hanem beteg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/kép (A képek illusztráció)