Jump to content

A megváltozott viselkedés bajt sejtet

2019. 02. 12. 13:00

Cicáink ugyanúgy megmaradnak vérbeli ragadozónak, ha csak lakásban élnek. Amelyik állat azonban szabadon is járkálhat, nem csoda, ha gazdiját megajándékozza egy friss zsákmányával.

Az ajándékba hozott egér, patkány béka, egyéb csak arról tanúskodik, hogy macskánk annak ellenére ugyanúgy vadászik, hogy egészséges étrenden tartjuk. Amelyik cica a házból kijárhat, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy megsérül, balesetet szenved. A macska márpedig csendben szokott szenvedni.

A macskák szeretnek félrehúzódva lepihenni még akkor is, ha a gazdi megtesz mindent azért, hogy a lehető legkényelmesebb helyet biztosítson kedvencének. Szeretnek számunkra kényelmetlen, eldugott helyen pihenni és akkor is így tesznek, ha betegek, megsérülnek.

Azok a cicák, akik jobban szabadjára vannak engedve, bejárhatják a környéket, több veszélynek is kiteszik magukat és meg is sérülhetnek. A gyengébb, sérült állattal a vadonban végeznek az erősebb társaik és ez a macska ösztöneiben ugyanúgy benne van, még akkor is, ha már jó helyen, gazdája mellett tudhatja magát. A szobacicáknak nem kell megküzdeni minden falatért, még a kint tartott gazdis cicák sorsa sem olyan kiszámíthatatlan, de ha betegség üti fel a fejét, a macskák akkor is elbújnak a további bajok elkerülése érdekében.

A gazdik jól ismerik kedvenceiket, ezért általában fel is szoktak figyelni olyan viselkedési formára, amelyet eddig nem mutatott állata. Az étvágytalanság, a lecsökkent aktivitás, a gazdájának kerülése, elbújás mind-mind árulkodó jel lehet, hogy valami történt a cicával. Egyértelmű jel lehet a fájdalomra, ha az amúgy nagyon hízelgő és bújós cicánk elkerül, vagy érintésre fájdalmasan felnyávog. Sőt maga a túlzott nyávogás is figyelemfelkeltő lehet. Ha észrevettük, hogy valami nem stimmel a cicánkkal, de szemmel látható nyoma nincs betegségnek, érdemes állatorvostól segítséget kérni.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)