Jump to content

A túletetés csak a gazditól függ

2019. 02. 12. 08:00

A mai világban már bármihez hozzá lehet jutni, így az élelemhez is. De nemcsak az embereknek könnyebb most, hanem a jól tartott házi kedvenceknek is.

Az emberi egészségre nagyon nagy hatással van a túlsúly, amely már nagyon sokakat érint éppen az élelmiszerek nagyon könnyű beszerzése miatt. Emellett pedig nagy gondot okoz a mozgásban szegény életmódunk is. Ugyanezek jellemzők a velünk élő kedvencekre is.

A felelős gazdi egyik ismérve, hogy jól táplálja állatát, de ez azt jelenti, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű legyen. A felelős gazdi azonban tudja, hogy a kérő szemeknek ellen kell állni, mert kedvenceinkre is egyre jellemzőbb, hogy kevesebben mozognak, ellenben elkényeztetjük őket több élelemmel, mint amire szükségük van.

Cicáink és kutyáink esetében is jelentkezhet a túlsúly, amely az előbb leírtaknak köszönhető. Még a kedvencének legjobbat akaró gazdi esetében is előfordulhat az, hogy többet ad kedvencének a kelleténél, pedig minden állateledel csomagolásán fel van az tüntetve, hogy mi számít egy adagnyi élelemnek. A csak úgy, találomra ételt osztó gazdik egy idő után tapasztalhatják, hogy kutyájuk vagy macskájuk gömbölyödik, kevésbé aktív. Egyszóval hajlamosak vagyunk túletetni a velünk élő, családtagnak számító állatainkat.

Mivel a csomagoláson fel van tüntetve a mennyiség, így érdemes valamilyen tálat mérőedénynek kinevezni, amellyel könnyedén be lehet határolni a napi adagot. Se több, se kevesebb nem juthat a kedvenc elé.

Nagy segítség lehet a napi adagolásban az olyan adagolós önetető, amelyik a meghatározott porción túl nem juttat több falatot az állatka táljába. Ha az állat sokat van egyedül, akkor sem szabad a táját teletöltve hagyni, mert még lehet, hogy reggel felfalja az egész adagot, és ezzel nemcsak a túletetést biztosítjuk, de még rosszul is érezheti magát az állatunk.

Óvatosan kell bánni a jutalomfalat adagolásával is. A nevében is benne van, hogy jutalomként kell adni. Ha túl sokszor és túl sokat adjuk kedvencünknek, akkor is, ha semmi olyat nem tett, ami miatt megérdemelné, elveszíti a lényegét a jutalomfalat. Arról nem is beszélve, hogy abban plusz kalória és akár cukor is kerülhet a kutya, macska szervezetébe, amellyel megint csak a túletetést segítjük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)