Jump to content

Habzsolás, túlevés - így szokasd le cicádat

2019. 05. 17. 19:00

A macskák nyávognak. Ez a hangos kommunikáció egyik formája. A nyávogás azonban egyáltalán nem mindig az elégedetlenséget fejezi ki.

A cicáját imádó gazdi igyekszik kedvence kegyeit keresni és ez nemcsak abban merül ki, hogy megsimogatja, hanem megfelelően táplálja is. A nyávogás azonban nem az éhség jelzője, mégis sok gazdi veszi jelzésértékűnek. Ne csodálkozzunk, ha a kedvenc elhízik.

Az egészség megőrzése érdekében is nagyon fontos a helyes táplálás. Ki kell ismerni, hogy melyik étel a megfelelő a cica számára.

Egyes állatok például jobban kedvelik a konzerves eledelt, de nem jelenti azt, hogy mellőzni kell a száraztápot, csupán az arányokra szükséges figyelni. Ennek fordítottja is igaz lehet.

Nem cél, hogy túletessük a cicáinkat, hiszen számukra a súlygyarapodás legalább olyan veszélyes, mint az emberre nézve. Már az adagolást is meg kell  fontolni.

Miden gazdi ismeri saját kedvencét, és amelyik macska hajlamos a túlevésre, akkor ügyeskedni kell. Érdemes olyan etetőtálat beszerezni, amelybe az adagot sokkal jobban szét lehet teríteni, így a cica kénytelen lassabban enni.

Ma már lehet kapni időzítő, adagolós tálat, így a cicák annyi falathoz jutnak, amennyi szükséges. Nem tudják túlenni magukat, de nem is marad a tálban.

Ugyancsak kaphatók már olyan etetők, amelyek némi mozgásra és játékra is serkentik a cicákat mielőtt hozzájutnának az ételhez. Jobban mondva, a mozgás, a játék a feltétele annak, hogy ehessen a cica.

Természetesen a legjobb, ha már a cica kicsi korától egy kialakított etetési rendhez tartjuk magunkat és a macskát is, így minden erőlködés feleslegessé válik, és meg is szokja, hogy a keserves nyávogás nem vezet finom falathoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)