Jump to content

Macskafürdő - macskamajré?

2019. 06. 13. 19:00

Ránk tört a kánikula. Hőségünket vízzel oltjuk belül és kívül is. A kutyáinkat is gyakrabban fürösztjük nyáron, vagy visszük víz közelébe. Mi van a macskákkal?

A macskák híresen tiszta állatok, hiszen amit a leggyakrabban látunk tőlük, az vagy az alvás, vagy pedig bundájuk alapos nyalogatása. Mivel ennyire piperkőc állatok, így azt is gondolhatnánk, hogy nincs szükségük fürdésre. Tényleg kínosan rendben próbálják tartani bundájukat, ám azok a cicák, akik nemcsak a lakáson belül, hanem kívül is járhatnak, sokkal több minden érheti őket.

Olyan sárosan kerülhetnek elő, hogy a gazdik dönthetnek megfürösztésükről. Bundájukba ragadhat olyan anyag, amelyet csak egy alapos fürdéssel lehet kiszedni. Egyre nagyobb gondot okoz a házi kedvencek körében is az elhízás, így nem biztos, hogy a kövér cicák testük minden részét elérik tisztogatáskor, így alkalmanként számukra sem árt egy alapos fürdetés. No, persze a legideálisabb az lenne, ha megszabadulnának a túlsúlytól állataink, így az állandó fürösztés helyett a diétát is alkalmazni kell.

Csakhogy a legtöbb macska híres arról, hogy utálja a vizet, a fürdést. A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a cicánkat már pici korától hozzászokatjuk a fürdéshez, így ez később sem fog gondot jelenteni. Arra is esély van, hogy a stressztől mentesebbé tegyük a fürdést a felnőtt állatok számára. Ehhez az szükséges, hogy ne zuhannyal "rohanjuk le" szegény cicát, hanem egy lavórnyi langyos vízbe állítsuk bele finoman és óvatosan cicánkat. A legjobb eredményt az garantálja, ha a fürdetésben van segítség is. Amíg az egyik fél mossa a cicát, a másik tudja simogatni, nyugtatni. Kerüljük a szem, száj, orr és a fül környékét, hogy ne menjen bele víz. Tiszta vízzel is megfüröszthetjük cicánkat, de kerülhet a vízbe macskasampon is. Ez esetben alapos, tiszta vizes öblítés is szükséges. Fürdés után jöhet a törölközés, a bunda vízmentesítése. Nyáron még jó szolgálatot is tehet a fürdő, nem szükséges a bundát megszárítani, télen azonban ajánlott.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pexels.com)