Jump to content

Városlakó madarak gondozása

2014. 08. 09. 16:00

Bár az urbanizálódott madarak találékonyak, nagyon jól alkalmazkodtak környezetükhöz, de néha nekik is szükség van segítsége. Nem csak a hideg időszakban kell odafigyelnünk rájuk, hanem a nagy melegben is.

Télen a kevés élelem okozhat gondot számukra, amit azonban mi emberek nagyon jól tudunk orvosolni, ha kertünkbe, erkélyünkre magkeverékkel teleszórt etetőt helyezünk ki. Ha még kis odút, fészket, kis házikót is rakunk nekik, igazán sokat tettünk azért, hogy a kis madarak a nagyon hideget átvészeljék.

Nyáron, a tikkasztó hőség nekünk emberekenk, de háziállatainknak és a városlakó madaraknak is nehéz időszak. Az aszfaltozott, térköves utak ontják magukból a meleget, nincs szabad vízterület egyáltalán, ahol a madarak a szomjukat tudnák oltani vagy fürdőzhetnének egyet.

Ráadásul a fiókák éppen ekkor készülnek elhagyni a fészküket, akiknek még nincs rutinjuk sem a repülésben, de abban sem, hogy tájékozódjanak a vízlelőhelyekről. A szülők feladata a fiókák élelemmel való ellátása, ami kimerítő feladat és fokozott hőtermeléssel jár.

Segíteni ezeken a madárkákon úgy tudunk, ha kertünkbe, erkélyünkre, ablakpárkányunkra itatót teszünk ki állandó vízutánpótlással. A kertben kihelyezett itató nem csak a madarak számára segítségnyújtás a forróságban, hanem más kisemlősöknek is.

A szabadon élő madarakra az a jellemző, hogy a felnőtt madarak elhagyják a fészket már akkor, amikor még fiókáik nem teljesen önállóak és nem tudnak még tökéletesen repülni. Így a fiókáknak egyedül kell próbálkozni, bár a szülők a távolból noszogatják és segíteni próbálják fiókáikat, de ha életben akarnak maradni, egyedül kell megpróbálniuk. A fészek elhagyása után a szülők sűrű bozótosban rejtik el a kicsiket a ragadozók elől. Még legalább 5-10 napra szükségük van, hogy a fiókák teljesen önellátóvá váljanak. Ha ilyennek találkozunk, a fiókát sosem szabad megfogni, lakásba vinni, mert ezzel túlélési esélyeit nagyon lecsökkentenénk még akkor is, ha pusztán jó szándékból mentenénk meg.

Azonban ha a nagy melegben bizonytalan mozgású, lihegő, bágyadt, menekülni képtelen madárkát találunk, feltétlenül helyezzük biztonságos, árnyékos helyere és itassuk meg.

(Forrás: img4.indafoto.hu)