Jump to content

Hazánkban telelő gólyák – 2. rész

2015. 01. 11. 09:05

Évről évre marad nálunk telelő fehérgólya. Ennek oka általában nem egészségügyi okai vannak, de akkor mi?

Ahhoz, hogy kiderítsük, valóban röpképes az itt maradt gólya úgy ellenőrizhetjük, hogy elindulunk a madár felé és repülésre késztetjük. Ha a gólya képes a repülésre, akkor semmi szükség a madár mentésére, mert röpképes és el tudja magát látni élelemmel. Ha a kéményen vagy egy fészken áll, akkor sem szorul emberi beavatkozásra. Azért tartózkodnak szívesen a kéményen, mert az onnan kiáramló meleg levegő melegíti őket.

Az emberi beavatkozás nem azt jelenti, hogy nem lehet segíteni itteni áttelelésüket etetéssel. Egyes egyedek számítanak is erre a plusz betevőre. Figyelemmel kell lenni az egyed fizikai állapotára, mert a legyengült, éhes állat többet ehet, mint az egészséges társa.

A nappal is tartós fagy, vagy ha hó fedi a területet, akkor lényegesen több élelemmel kell segítenünk a gólyákat. Az elfogyasztott vagy nem fogyasztott mennyiségből megtapasztalhatjuk, hogy nagyobb vagy kevesebb mennyiségre van szüksége az állatnak.

Hogy mit adhatunk nekik? A tíz centinél nem szélesebb keszeg vagy az ennél nagyobb halak darabolva; virsli, marhahús feldarabolva, liba-, kacsa-, tyúk-, pulykaszív, zúza. Tenyészetből származó egér, patkány, naposcsibe- és kacsatetemek is szolgálhatnak táplálékul, de a nyers disznóhús nem adható semmilyen körülmények között sem a gólyáknak!

Ha a vizek nincsenek befagyva, hó sincs, akkor az egészséges madár számára nem lesz szükséges az emberi rásegítés.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: origo.hu)