Jump to content

A 10 legdrágább háziállat – 7. rész

2015. 03. 04. 16:00

Mostani sorozatunkban a világ tíz legdrágább háziállatát mutatjuk be. Egy madárfaj a következő drágaság, méghozzá a pálmakakadu.

Ez a madár ismert még arakakadu vagy feketekakadu néven is. A papagájalakúak rendjébe és a kakadufélék családjába tartozó faj.

Eredetileg az Aru-szigetek, Misool-sziget, Pápua Új-Guinea és Ausztrália északkeleti részének lakója. A 60 cm nagyságú és 900-100 grammos madár tollazata szürkésfekete. Csak a csupasz pofafoltja vörös, feje tetején bóbitát visel. A hím egyedek nagyobbak a tojóknál.

A pálmakakduk a természetben előfordulnak kisebb csoportokban, párban, de akár magányosan is. Általában rövid távokat tesznek meg, a fák lombjai fölött repkednek. Napjaik nagy részét a lombkorona rész egyik magas pontján ülve töltik. Magvakkal, gyümölcsökkel, rügyekkel, bogyókkal, pálmadióval táplálkozik. Ha veszélyt érez, nagyon erős szaggatott rikácsolással jelzi. Hívójele pedig kéttagú füttyentés.

Természetes élőhelyükön fák odvába készítik el fészküket. Az odú általában magasan van, éveken keresztül egy helyet használnak költésre. A hím kívülről behajolva eteti a tojót költési időszak alatt. A fiókák kirepülési ideje 95-110 nap.

Az emberek kedvelik lenyűgöző szépségük és nagyságuk miatt a pálmakakadut. Nagy és erős madár. Mindenképp szakértő gazdira van szükség. Ha fióka koruk óta ember neveli őket, akkor nagyon szelíddé válnak, de még ennek ellenére sem ajánlott kezdő madártartónak. Ez egy szigorúan védett madárfaj, ezért ára az egekben van. Kb. 16 ezer dollár körül lehet hozzájutni a fekete szépséghez. Mivel azonban nehezen viseli a fogságot, így tenyészteni nagyon nehéz.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: gulfnews.com)