Jump to content

Baj van a madarammal – 2. rész

2016. 11. 07. 20:00

Gyanúsan viselkedik a madarad? Nem tudod, hogy mi a gond, de annyi egyértelmű, hogy nem úgy viselkedik, mint szokott? Lehet, hogy beteg.

Felfedezted, hogy papagájod nem úgy viselkedik, mint kellene, több tünet is aggodalomra az okot, de nem tudod azonnal elvinni állatorvoshoz. Ha több társával együtt van, akkor ki kell venni és el kell különíteni a többi madártól, nehogy fertőző legyen a betegség és a többiek is elkapják. Az állatvilágban kegyetlen törvények uralkodnak. A gyengébb társukat akár el is pusztíthatják egészséges társaik. A beteg ezért különítsd el, jobb számára a nyugalom, valamint állandó, kb. 24 fokos hőmérsékletet biztosítani kell. Ezt egy lámpával is elérheted. Ha igénye van a melegre, akkor közelebb húzódik a lámpához. Előfordulhat, hogy annyira gyenge a beteg madár, hogy nem képes a rúdon megülni. A biztonság kedvéért a kalitka aljára helyezz puha anyagot, amely meggátolja, hogy összezúzza magát.

A kinti röpdében tartott madarakat jobban érheti bármilyen fertőzés. A szúnyogok sem kerülik el őket, és a csípés begyulladhatnak. Ez idegesíti a madarakat, elkezdik kaparni, sebes lesz, és akár elhalhat a szövet.

Egy élősködő féreg is okozhat betegséget a madár légcsövében, amelynek köztigazdája a földigiliszta. Ha a madár megeszi a gilisztát, bekerülhet a szervezetébe és tüsszögést, köhögést okoz.
Légúti megbetegedés során légzése nehézkesebb, sípolhat a tüdeje, köhög, fullad.
Egy baktérium is okozhat betegséget. Az ún. papagájkór magas lázzal jár, levertség jellemzi.
A legszembetűnőbb, ha a madarak tolla hiányos, elkezd kopaszodni, szintén intő jel.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)