Jump to content

Felesleges idő- és energiapazarlás, segítenünk kell nekik

2018. 04. 06. 20:00

Tavasz van és a természet megújulásával a nászidőszak is beköszönt az állatok életében. Nemcsak a szerelemről, a szaporodásról szól, hanem a veszélyről is.

A hormonok elborítják az ember agyát is, ha szerelembe esik, ugyanez van az állatokkal is. Minden állatfaj arra koncentrál, hogy utódokat produkálhassanak. A hímek harcolnak a nőstényekért.

Ha azt gondoltad, hogy a madarak hímjei csak káprázatos tollruhájukkal és hangjukkal csábítják el a tojókat, akkor valamennyire az fedi is a valóságot, csakhogy ebben az időszakban rátámadnak minden olyan felületre, amelyben saját tükörképüket meglátják. Így az épületek ablakainak, az autók szélvédőjének és visszapillantó türkének nekirontó madarak szezonja is most van.

A költési időszakban különösen féltik a saját területeket a madarak, azonban a fészkelő helyük közelében több, mesterséges tárgy található, ellenfélként rontanak rá saját tükörképükre. A területféltő magatartás ilyen időszakban sokkal inkább megmutatkozik. Akkor nyugszanak meg, ha már nem érzékelnek a betolakodót.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ebben a felesleges küzdelemben megsérülhetnek, legyengülhetnek a madarak. Amíg a harcra fecsérli idejét, nem foglalkozik mással, így nem is táplálkozik rendesen. Sőt akár a fiókáinak etetését is elhanyagolhatja azért, hogy a területét a betolakodóktól megvédje.

Sokat segíthetünk azzal, hogy a madarak támadását észleljük, hogy a tükröződő felületet letakarjuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)