Jump to content

Baleset és mérgezés

2018. 04. 09. 20:00

A technikának köszönhetően egyre inkább nyomon követhetjük a költöző madaraink útját, vagy az akár ittlévő állományt is. Bármelyik madárfajra igaz lehet ez, akár a parlagi sasra is.

A Magyar Madártani Egyesület és Természetvédelmi Egyesülethez még tavaly decemberben érkezett egy telefonhívás egy elgázolt parlagi sas ügyében. Sajnos már csak a madár tetemét kellett elhozniuk. A boncolás eredményeként azt kapták, hogy a tojó az ütközés miatt pusztult el, habár a szervezetében az ólom is olyan mértékben halmozódott fel, amely már koordinációs zavarokat okozhatott a nagy madárnál, és ez vezethetett a végzetes balesethez is. Ennek oka a vadászatok által a táplálékforrásba bejutott ólom, amely az egész táplálékláncra hatással van.

Az elpusztult parlagi sas egy 2000 óta megfigyelt példány volt. Ez a parlagi sas volt a hazai sasok egyik legidősebb sas. Ismerték a szakemberek a múltját, a fiókáit. Ő volt a Remény elnevezésű sas anyja is, akit sajnos természetes úton nem tudott kikölteni, mert annyi volt a zavaró tényező. Az emberi beavatkozásnak köszönhetően azonban mesterséges úton kikelt Remény is mérgezés áldozatává vált.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)