Jump to content

Még most is kell a segítség a madaraknak

2018. 04. 09. 06:00

Sokan fogtak bele ősszel az énekesmadarak etetésébe. A szakemberek minden évben felhívják arra a figyelmet, hogy valaki elkezdi etetni a madarakat, akkor bizony azt addig kell tenni, amíg nem találnak maguktól ételt.

Hazánk éghajlata nem igényli azt, hogy egész évben segítenünk kellene élelemmel a madarakat. Ha segíteni akarunk a madarak élelemmel való ellátásában, akkor azt októbertől érdemes megkezdeni, és egészen addig napi rutinként kell végrehajtani, amíg a természetben nem találnak annyi élelmet, hogy biztonsággal megélnek. Ez nagyjából áprilisig tartó időszakot jelenti. Ha ezt vállalja valaki, akkor bizony naponta gondoskodni kell a hozzánk szokatott madárseregről vízzel és élelemmel is.

Annak ellenére, hogy már sokkal több lehetőséget nyújt a környezet a madaraknak, nem azt jelenti, hogy minden átmenet nélkül meg kell szakítani az etetést. A madarak most a párválasztásra, fészekrakásra, tojás költésére fordítják minden energiájukat. Ehhez több élelemre van szükségük. A természet ugyan már tálcán kínálja az eledelt, azonban azért jobban meg kell küzdeni, mint amit az ember segítségül rak ki nekik. Ha még most is szórunk ki a madaraknak eleséget, több időt tudnak szentelni másra. Az idei tavasz ráadásul eltolódott, jóval hidegebb volt akkor, amikor már a vándormadarak is hazatértek. Nem árt egy kis segítség is.

Ahogy az idő jobbra fordul, egyre több rovar mocorog földön, levegőben és a főleg rovarevő madarak már nem szorulnak már az etetők segítségére, de azok a tollasok, akik csak magokkal táplálkoznak, még most is rájárnak arra, amit az ember tesz ki nekik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)