Jump to content

A lehetséges betegségek elkerülése miatt is költöznek

2018. 04. 18. 07:00

Minden tavasszal izgulunk a hozzánk visszaérkező költözőmadaraink miatt. Az évről évre ugyanabba a fészekbe visszatérő fecskék és gólyák a település lakónak számítanak.

Oka van annak, hogy a költözőmadarak a fiókáik felnevelése után, nyár végén, ősz elején elindulnak hosszú útjukra. A téli időszak számukra nem nyújtana megfelelő táplálékmennyiséget, ezért melegebb, de jóval távolibb vidékre költöznek, majd tavasszal visszatérnek hozzánk. A fő céljuk természetesen az, hogy eredményesen szaporodjanak, azonban egészségügyi oka is van annak, hogy nem téli pihenőhelyükön fészkelnek. Habár nagy fizikai megpróbáltatást vállalnak magukra, és útjuk során sok veszély leselkedhet rájuk, azonban számos betegséget elkerülhetnek ezzel.

A trópusokon sokkal több betegség fertőzhet, mint Európában. Az európai, nem vándorló madarak és az Európába vándorló madarak immunrendszerének kevesebb betegséggel kell megküzdeniük, mint az afrikai nem vándorló madarak szervezetének.

Megvizsgáltak európai, nem vándorló madarakat és költöző madarakat is. Az immunrendszerük hatékonyságát vizsgálták.

A szakemberek úgy vélik, hogy egy erős, hatékony immunrendszer fenttartása sokkal nehezebb lehet, mint a fészkelőhelyig megtett nagy utazás.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | flickr.com/képek)