Jump to content

Pityókás papagájok

2018. 06. 25. 19:00

Emlékeztek a Sivatagi show című film részeges jelentére? Nos, ez valós, és Ausztráliában is úgy tűnt, hogy létező gondról van szó, csak papagájok esetében.

Ha nem tudod, hogy mi a Sivatagi show, feltétlenül nézd meg, de ami számunkra most lényeges, az a részeg állatos jelenet.

Ausztrália Darwin nevű városában pedig egy ideje és egy bizonyos időszakban folyton kótyagos lórikba bukkannak az emberek. A szinte magatehetetlen, de legalábbis repképtelen madarak tucatjait viszik emberek állatkórházakba, hogy megmentsék őket.

A sokszor még járásra is képtelen madarak valóban olyan tüneteket produkálnak, mint a részeg és másnapos emberek. Jó darabig az állatorvosok sem tudták, hogy mi okozza ezt a különös jelenséget. Mégis a legegyértelműbb magyarázatnak az tűnt, hogy az erjedt gyümölcsök fogyasztásával kerülnek ilyen delíriumba a papagájok. Sok szabadon termő gyümölcs ugyanis erjedésével okozhatna ilyen tünetet. Az egyik fő gyanúsított az úgynevezett részeg papagáj fa gyümölcse lehet, amely nemrégiben került be a város kertjeibe és azóta jelentek meg a különösen viselkedő papagájok is. Ezek a papagájok azonban nemcsak pityókások, hanem olyannyira valami hatása alá kerülnek, hogy szinte életképtelenné válnak, és több napon át is tart. A nem őshonos fák megjelenése és a papagájok különös állapota között párhuzam vonható. A vizsgálatok során kiderült, hogy a papagájok vérében nem volt alkohol, így kizárható, hogy pityókás viselkedésüket az alkohol okozta bódultság lenne. Kiderült, hogy a részeg lóri szindrómát vírus okozza, méghozzá az emberi influenzához hasonló betegség veri így le a lórikat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk) | videó: youtube.com)