Jump to content

Nem mindenki számára ellenség a tűz

2018. 10. 09. 06:00

A tűz félelmetes fegyverré válhat, ha elveszítjük az uralmat felette, de a tűz csiholása és használata tette egyedülivé a más emlősök mellett.

Tény, hogy az ember megtanulta hogyan kell tűzet előidézni, hogyan kell azt a saját hasznára fordítani, de ha nem figyelünk oda óriási károkat is elő tud idézni, amely kihat az embereken kívül a növény- és állatvilágra is.

A tűz igazi romboló tud lenni, de jól tudjuk, hogy a minden felperzselő tűzvész után hirtelen pattanhat szárba a természet. Egyes növények magjai a tűz és annak következtében a hő hatására szabadulnak ki, hogy új életet kezdhessenek. Más növényfajok akkor válnak csírázóképessé, ha megfelelően magas hőmérséklet éri. Ami másnak a pusztulást jelenti, több élőlény kihasználja a tűz előnyeit.

Egyes madárfajok is kihasználják a tűz lehetőségeit. Ez azt jelenti, hogy míg a legtöbb állatfaj képviselői azon fáradoznak, hogy minél messzebb kerüljenek a tűztől, addig pár madárfaj nemhogy elmenekülne, de ott portyázik. Azt a számukra kedvező helyzetet használják ki, hogy a számukra értékes zsákmányállat is menekül a tűz elől, azonban a ragadozó madarak csőrébe, karmaiba futnak bele. Sőt, amire egyáltalán nem is gondoltunk, hogy ezek a ragadozó madarak olyanra is képesek, hogy az olyan helyen is tüzet gyújtanak, ahol várhatóan zsákmányállatok élnek. Felkapnak egy égő gallyat és ott engedik el, ahol még nincs tűz, így újból a maguk malmára hajtják a vizet.

Egy észak-amerikai mókusfaj pedig annak megfelelően váltja bundáját és színét, hogy mikor volt erdőtűz. A tűz következtében a talaj és a táj alapszíne is jóval sötétebb, így a jobb rejtőzködés érdekében ahhoz megfelelően "öltözködnek".

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com)